Auguszta napja van. | 2024.03.29

Erdélyi képzőművész-házaspár kiállítása nyílik a Forrás Galériában

2018-09-08 11:40:00

Deák Barna és Deák M. Ria erdélyi képzőművészek közös kiállítása nyílik szerdán Budapesten, a Forrás Galériában a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

    A szeptember 27-ig látható tárlat a művészházaspár legújabb munkáiból is válogat. 
    Az MTI-hez elküldött tájékoztató szerint Deák Barna nem tartozott a múlt rendszer kegyeltjei közé, az átélt meghurcoltatások meghatározták életét és munkásságát. Alkotásain az ábrázolt - valós vagy kitalált - figurák nem békét és harmóniát, hanem lázadó, erőteljes kifejezésmódú expresszív hangulatot sugároznak. 
    Az alkotó művészete a hagyományos táblaképek, szoborszerű figurák mellett a maga által feltalált sokszorosított grafikákig, illetve drótnyomatokig terjed. Festményeiben és grafikáiban a mindennapok kihívásaira keresi a válaszokat, sokszor humorral, máskor pedig kemény társadalomkritikával.
    Deák M. Ria textilművész, festő munkáiban a különféle anyagokkal elérhető esztétikum végtelen lehetőségeit keresi. Könnyed, de ugyanakkor összetett szín, forma és kontúrhálókból teremtett alkotásai egyedi módon határozzák meg a textíliák színdinamikáját és logikáját.
    Deák Barna 1943-ban született Kovásznán. A marosvásárhelyi Művészeti Líceum elvégzése után építészetet tanult Marosvásárhelyen. 1975 és 1990 között a sepsiszentgyörgyi Állami Magyar Színház díszletfestője, technikusa és díszlettervezője volt. 1990-től a sepsiszentgyörgyi Állami Magyar Színház igazgatóhelyetteseként dolgozik. 
    Deák M. Ria 1944-ben született Székelyudvarhelyen. Művészeti tanulmányait a marosvásárhelyi Képzőművészeti Líceumban, majd Bukarestben folytatta, ahol belsőépítészetet tanult. 1969-től a sepsiszentgyörgyi Állami Magyar Színházban díszletfestőként, majd szcenikusként dolgozik.
    A művészházaspár a látványalkotásban kifejtett munkásságáért 1992-ben megkapta a Bánffy Miklós-díjat.