Emma napja van. | 2024.04.19

Palkovics: az Állatorvostudományi Egyetem működése jó példa a magyar egyetemek számára

2018-09-07 16:50:00

Jó példaként szolgál az Állatorvostudományi Egyetem működése az összes magyar felsőoktatási intézmény számára - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pénteken az egyetem tanévnyitó ünnepségén, Budapesten. 

    A miniszter kijelentette, a magyar kormány továbbra is támogatni fogja az Állatorvostudományi Egyetem tevékenységét. Ezt a felelősséget vállalták akkor, amikor úgy döntöttek, hogy az intézményt önálló működési pályára állították - fogalmazott.         Hozzátette, hogy a kormány támogatja több kiváló egyetem azon szándékát, hogy a lehetőségeiket jobban kihasználva, szabadabb fenntartási struktúrában működhessenek.     Ismertetése szerint az Állatorvostudományi Egyetem tavaly 1,5 milliárd forintot fordíthatott kutatás-fejlesztésre, Európa 98 állatorvosképző intézményének rangsorában a negyedik helyen áll.
    Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára arról beszélt, hogy átértékelődött az állatorvosok, az állatorvoslás szerepe az elmúlt évtizedekben. Ma már nem elég csak az állategyedek és állományok gyógyításával foglalkozni, emellett az állat-ember-természet kapcsolódásának figyelembevételére, preventív és fenntarthatósági szemléletre is szükség van - hangsúlyozta.
    Emlékeztetett arra, hogy 2015-ben e komplex gondolkodás jegyében alapították meg az egyetemen az Élelmiszerlánc-biztonsági kihelyezett tanszéket, amelyben az agrártárca, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és az Állatorvostudományi Egyetem együttműködése, közös tudásbázisa intézményesült.     Magyarországon a legnagyobb arányban ebben az intézményben vesznek részt idegen nyelvű képzésben hallgatók, 1500 diákból mintegy 1000, azaz a hallgatók kétharmada külföldi diák - mondta el Sótonyi Péter, az egyetem rektora. Kiemelte, hogy ebben a tanévben a magyar nyelvű állatorvos-képzésben 111 hallgató, az angol nyelvű képzésben rekordszámú, 185 hallgató és a német nyelvű képzésben 120 hallgató kezdi meg tanulmányait. A biológus alapképzésére 28 diákot, a mesterképzésére 18 -at vettek fel.