Gedeon napja van. | 2024.03.28

Belügyminiszter: a katalán közterek legyenek semlegesek

2018-09-07 11:54:00

A spanyol és a katalán kormány egyetért abban, hogy garantálni kell a közterek ideológiai semlegességét - közölte Fernando Grande-Marlaska spanyol belügyminiszter Barcelonában csütörtökön, miután részt vett a katalán biztonsági tanács ülésén Quim Torra katalán elnökkel közösen.

    Az elmúlt hetekben valóságos "szimbólumháború" alakult ki Katalóniában; a katalán függetlenségi vezetőkkel szembeni bírósági eljárások, korlátozó intézkedések ellen tiltakozást jelképező sárga szalagok jelentek meg az utcákon, épületeken.
     Míg egyesek kihelyezik a többnyire sárga nejlonból készült szalagokat a lámpaoszlopokra, kerítésekre, korlátokra, addig a kérdésről másként gondolkodók ezeket sorra leszedik. A szalagok újra és újra kikerülnek, majd ismét eltűnnek.
    Több utcai konfrontáció alakult már ki emiatt, és volt, ahol a vita tettlegességig fajult.
    A spanyol belügyminiszter hangsúlyozta: a közterek az együttélés, nem pedig a nézeteltérések színhelyei kell legyenek, és azokat senki sem sajátíthatja ki.
    Újságírói kérdésre válaszolva aggodalmát fejezte ki, hogy utcai összetűzések lehetnek a szalagok kihelyezése, illetve levétele miatt. 
    Miquel Buch, a katalán kormány belügyi tanácsosa szerint Katalóniában "nincs probléma az együttéléssel", a szalagok ügyét pedig provokációnak minősítette, és kérte, hogy senki se üljön föl ezeknek.
    Biztosított arról is, hogy ha valaki "túlmegy a vitán", azzal szemben a katalán rendőrség fog fellépni.
    A biztonsági tanács ülésén a két kormány különböző szakmai együttműködésekről állapodott meg a rendvédelmi szervek között.
    A katalán kormány kérte, hogy 18 ezer fős autonóm rendőrségének bővítéséhez kapjon költségvetési forrást.    Elképzelésük szerint a következő két évben összesen 1500-zal bővítenék a rendőrség személyi állományát.
    Fernando Grande-Marlaska megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, miszerint tárcája rohamrendőrök áthelyezését kezdte meg Katalóniába, tekintettel a jövő keddi katalán nemzeti ünnepre (Diada), amelyen nagyszabású felvonulást rendeznek a Spanyolországtól elszakadást támogatók.
    A miniszter biztonsági okok miatt pontos számot nem mondott - a helyi sajtó 600 főről tudósított -, de kérte, hogy ez "ne keltsen riadalmat", az áthelyezett rendőrök feladata elsősorban az állami épületek védelmének biztosítása lesz, illetve a katalán rendőrök segítése, amennyiben kérik.
    Mique Buch szerint a katalán biztonsági erők, ahogy eddig, úgy most is megbirkóznak a feladattal.