Gedeon napja van. | 2024.03.28

Enyhén javult az euróövezet gazdasági teljesítménye augusztusban 

2018-09-05 13:39:00

Enyhén gyorsult az euróövezet magánszektorának növekedése augusztusban a beszerzésimenedzser-indexek tanúsága szerint, de az ütem jóval elmaradt a tavalyi év végén és az idei év elején tapasztalt erőteljes szintektől.

    Az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató szerdán közölt végleges adatai szerint a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett beszerzésimenedzser-index (BMI) 54,5 pontra emelkedett augusztusban a júliusi 54,3 pontról. A végleges érték 0,1 ponttal meghaladja az előzetes adatot és az elemzői várakozásokat.
    Az euróövezetben domináns szerepet játszó szolgáltatóipar beszerzésimedzser-indexe 54,4 pontra nőtt a júliusi 54,2 pontról, ez megegyezik az előzetesen közölt értékkel és a várakozásokkal is.
    A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a növekedési ütem lassulását tükrözi, a magasabb pedig a gyorsulását jelzi.
    A felmérésben részt vevő országok nemzeti indexei - Olaszország kivételével - ismét arról tanúskodtak, hogy széles alapokon nyugszik a gazdasági teljesítmény növekedése, de a kilátásokat illetően 23 havi mélypontra süllyedt az üzleti bizalom, amelyet a globális kereskedelmi feszültségek és annak egyelőre még beláthatatlan következményei ástak alá.
    Németországban, a legnagyobb euróövezeti gazdaságban is gyorsult a növekedés. A szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index 55,0 pontra nőtt a júliusi 54,1 pontról, a kompozit BMI pedig 55,6 pontra kúszott fel az előző havi 55,0 pontról.
    A második legnagyobb gazdaság, Franciaország esetében az összetett BMI értéke 54,9 pontra nőtt augusztusban az előző havi 54,4 pontról, a szolgáltatóipari beszerzésimedzser-index pedig 55,4 pontra emelkedett a júliusi 54,9 pontról.
    Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza a felmérés megállapításait kommentálva rámutatott: az euróövezetben augusztusban is erősen nőtt a magánszektor teljesítménye, a rendelésállomány és a foglalkoztatottság, de a nyár folyamán egyre nagyobbá vált a különbség az egyes országok teljesítménye között, és romlott az üzleti légkör. Az adatokból arra lehet következtetni, hogy a harmadik negyedévben is eléri a 0,4 százalékot a GDP-növekedés üteme, az viszont kérdéses, hogy a negyedik negyedévben is tartható lesz-e ez a szint.