Gedeon napja van. | 2024.03.28

E. Szabó Margit textilművész kiállítása a Pesti Vigadó Galériájában

2018-09-05 10:29:00

E. Szabó Margit textilművész legújabb munkái is láthatók lesznek azon a kiállításon, amely Égrenézők címmel csütörtökön nyílik a Pesti Vigadó Galériájában.

    E. Szabó Margit a Magyar Iparművészeti Főiskola szövött anyag, szőnyegszövő és gobelin szakán 1969-ben szerzett diplomát. Mesterei Rákosy Zoltán és Eigel István voltak.
    A diploma után sikeres szőnyegtervezőként tevékenykedve megújította a szőnyegről kialakult szemléletet: különféle kultúrák átírt motívumrendszereit felhasználva hozta létre szövött, gyapjú alapú munkáit - olvasható a Magyar Művészeti Akadémia honlapján.
    Feledy Balázs művészeti író szerint az utóbbi évtizedben a papíralapú művek kerültek munkássága fókuszába. Míves kivitelezés eredményeként tollal, csőtollal rajzolva, festve születnek meg papírra, jacquard papírra - jellemzően arany, bronz árnyalatú - síkgrafikái, térgrafikái, hengergrafikái.
    Új művei kontinuitást jeleznek. Kiállítása egységet teremt textil és papír, szövés és rajzolás között, a korábbi és újabb művek sajátos installációs szerkezetbe rendeződnek - mutat rá Feledy Balázs a tárlat ajánlójában.
    A textilművész különleges fali és padlószőnyegei a Magyar Állami Operaházban, a Parlamentben és több bank épületében is megtalálhatók. A tárlat október 14-ig tekinthető meg.