Auguszta napja van. | 2024.03.29

Új migránshullámtól tart az olasz kormány a líbiai harcok miatt

2018-09-04 19:15:00

Új migránshullámtól tart az olasz kormány a kiújult líbiai harcok miatt - írta az olasz sajtó kedden.

    A Corriere della Sera napilap értesülései szerint a Líbiában nyolc napja tartó harcok miatt az észak-afrikai országban megszűnt az ellenőrzés a tengerpart felé vezető utakon és a partvidéken.
    A helyzet az olasz parti őrség munkáját is nehezíti, mivel hajói nem tudnak üzemanyagot felvenni Líbiában. 
    A sajtó szerint az embercsempészek azonnal indíthatják a migránsokkal teli csónakokat és hajókat Olaszország felé, ha a líbiai hatóságok elveszítik a partvidék feletti ellenőrzést. Az olasz lapok 50 ezerre teszik az indulásra kész migránsok számát.
    Elemzők emlékeztettek, ez történt tavaly júniusban is, amikor 36 óra alatt több mint 12 ezer ember érkezett az olasz partokra. Azzal a különbséggel, hogy jelenleg az olasz kormány nem engedi kikötni az itáliai partokon a migránsokat szállító hajókat.
    Tripoliban több mint egy hete újultak ki az összecsapások a nemzetközileg elismert líbiai egységkormányt vezető Fájez esz-Szarrádzshoz hű csapatok és az ország keleti felét uraló Halifa Haftár tábornok vezette egységek között. 
    A Corriere úgy tudja, hogy az olasz kormány diplomáciai és titkosszolgálati csatornákon azt igyekszik felmérni, kivel lehet jelenleg Líbiában együttműködni az embercsempész-szervezetekkel szembeni fellépésben. Az újság megjegyezte, hogy a líbiai helyzet fokozódása a migrációs megállapodások felborulásához vezethet. 
    Tripoliból már evakuálták az olasz nagykövetség diplomatáinak többségét és az ENI olasz energiavállalat műszaki embereit. Tripoliban az olasz haditengerészet 100 katonája is állomásozik, további 300 olasz katona pedig a Miszrátában működő katonai tábori kórházban szolgál. 
    Az olasz kormány közleményben "kategorikusan" kizárta, hogy speciális egységeket küld Líbiába. 
    Matteo Salvini a kormánypárt Liga vezetője is kizárta az olasz katonai beavatkozást, hangsúlyozva, hogy a líbiai helyzetért Emmanuel Macron francia elnök a felelős, mivel feszültséget teremtett, amikor líbiai választásokat szorgalmazott. 
    Franciaország áll a líbiai polgárháború mögött - jelentette ki Roberto Fico, az olasz képviselőház elnöke, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa is.