Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szlovén belügyminiszter-jelölt: Szlovénia nem bontja le a kerítést Horvátországgal közös határán

2018-09-04 17:50:00

Az új szlovén kormány nem változtat eddigi határvédelmi rendszerén, és az elmúlt hónapok növekvő illegális migrációja miatt nem bontja le a kerítést Horvátországgal közös határán - mondta Bostjan Poklukar belügyminiszter-jelölt, a miniszterjelöltek bizottsági meghallgatásán kedden Ljubljanában.

    A műszaki akadályokat akkor távolítják el a horvát-szlovén határról, ha azt megengedik a körülmények, ez azonban most lehetetlen - hangsúlyozta a 47 éves politikus, akit Marjen Sarec miniszterelnök-jelölt pártja, a Marjan Sarec Listája (LMS) jelölt a tárcavezetői posztra. 
    "Szlovénia különös felelőséggel tartozik a schengeni határok védelméért, valamint saját állampolgáraink, és az Európai Unió is azt várja tőlünk, hogy garantáljuk a biztonságukat. Nem lesz semmilyen eltérés a normáktól" - húzta alá Poklukar.
    A szlovén parlament hétfőn kezdte meg Marjan Sarec vezette balközép kisebbségi koalíciós kormány miniszterjelöltjeinek meghallgatását. A kormányról jövő csütörtökön szavaz a parlament, miután a kabinet rögtön megkezdi a munkát. 
    Az ötpárti koalíciót kívülről támogatja a szélsőbaloldali Baloldal (Levica) párt, ami azért is érdekes, mert a Baloldal korábban egyik koalíciós feltételként szabta meg a határkerítés lebontását. Ennek ellenére nagy valószínűséggel megszavazza az új kormányt a szélsőbaloldali párt, amely 9 mandátummal rendelkezik a parlamentben, míg Sarecék 43-val a 90-ből. A Baloldal támogatása nélkül nem alakulhatna kisebbségi kormányt sem Szlovéniában.
    Szlovénia 2015-ben 176 kilométer hosszú pengés drótkerítést épített a migrációs hullám miatt a Horvátországgal közös, mintegy 670 kilométeres határán. Sajtóhírek szerint a szlovén kormány már döntött arról, hogy a héten újabb kerítésszakaszt épít a Kolpa folyó mentén a délkelet-szlovéniai Bela Krajina községben, a szlovén-horvát határon, ahol a legtöbb bevándorló próbál meg illegálisan belépni az országba.