Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az Alapjogokért Központ feltárja a jelentés tévedéseit

2018-09-04 11:27:00

Az Alapjogokért Központ sorra veszi a Sargentini-jelentés tévedéseit, s azokat még a szavazás előtt megosztja az Európai Parlament összes képviselőjével - közölte a központ stratégiai igazgatója az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

    Kovács István kiemelte: a jelentés az öt évvel ezelőtti Európát tükrözi, amikor még nem volt migrációs válság, más "politikai szelek fújtak". A dokumentum a 2011 óta tartó rágalomhadjárat összes vádját tartalmazza. Függetlenül attól, hogy többet megcáfolt a magyar kormány, számos ténybeli tévedés van benne - tette hozzá.
    A nemzetközi jogász szerint nem kell lebecsülni azt a hálózatot, amelyben politikusok, magukat civilnek mondó szervezetek, s az Európai Bíróságon dolgozó jogászok is vannak. Azok a civilszervezetek, akik most szót emelnek, hogy fogadják el Magyarország ellen ezt a rágalomhadjáratot, ugyanonnan kapják a fizetésüket, mint azok a politikusok, akik szavazni fognak róla - mondta Kovács István, aki nem tartja valószínűnek, hogy Magyarországtól megvonnák szavazati jogát.
    Judith Sargentini az Európai Zöld Párt képviselőjeként készítette el a magyar jogállamiságról szóló jelentését, amelyet júniusban fogadott el az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága (LIBE) 37 tag támogatásával és 19 ellenszavazattal. A dokumentum szerint Magyarországon szűkülnek a szabadságjogok, és felvetődik annak lehetősége, hogy megvonják a szavazati jogot Budapesttől.