Emma napja van. | 2024.04.19

Nőtt a bankkártyával fizetők aránya

2018-09-03 15:51:00

A kártyabirtokosok bő egynegyede minden lehetséges esetben igyekszik készpénzmentesen fizetni, ami 10 százalékpontos növekedés a legutóbbi, 2016-os adatfelvétel óta - tájékoztatta az MTI-t a Nézőpont Intézet hétfőn.

    Míg két évvel ezelőtt 800 ezer ember használt lehetőség szerint minden fizetéskor bankkártyát, manapság már 1,4 milliónyian.
    A kártyabirtokosok további 35 százaléka - majdnem 2 millió ember - állította, hogy szokott kártyával fizetni egyes esetekben, de közel sem mindig.
    A felmérés szerint a kártyával rendelkezők hattizede nevezhető a készpénzmentes fizetési megoldások iránt nyitottnak, ami 5 százalékpontos emelkedés 2016-hoz képest.
    A kártyabirtokosok 25 százaléka csak ritkán, 14 százaléka pedig lehetőleg egyáltalán nem használja kártyáját - mind a két csoport aránya csökkent, olvasható a közleményben.
    A kártyás fizetés növekedésének hátterében az intézet szerint a pénzügyi kultúra kormányzati intézkedésekkel ösztönzött lassú átalakulása, illetve a kártyaelfogadóhelyek számának évi 25 százalékos növekedése állhat.
    A kényelmes és gyors, érintéses kártyás fizetés használatában 2017 volt az áttörés éve: a kártyák több mint 70 százaléka, a POS terminálok 80 százaléka támogatja ezt a funkciót - emelték ki.
    A magyarok leggyakrabban szupermarketekben vásárolnak bankkártyával, és egyre gyakoribb a gyógyszertárak, vendéglátóipari egységek és egyéb üzletekben is az elektronikus fizetési mód használata - olvasható a közleményben.
    A Nézőpont Intézet reprezentatívnak tekinthető közvélemény-kutatása idén július 19. és augusztus 2. között készült ezer ember személyes megkérdezésével.