Auguszta napja van. | 2024.03.29

Potápi: a legfontosabb, hogy a magyar szülők magyar iskolába és óvodába írassák a gyermekeiket

2018-09-01 09:59:00

Az a legfontosabb, hogy a magyar szülők magyar iskolába és óvodába írassák gyermekeiket - mondta az MTI-nek telefonon Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár pénteken Eszéken, miután ünnepélyesen átadta a magyar nyelvű oktatásban részt vevő horvátországi tanulók beiskolázási csomagjait.

    Horvátországban 47 gyerek részesült 24 ezer 600 forintnyi egyszeri pénzügyi támogatásban, s kapott korosztálytól függő beiskolázási csomagot, amelyben kiegészítő taneszközök voltak - mondta el az államtitkár.
    A Horvátországi Magyar Pedagógusok Fórumával (HMPF) közösen az elsős kisdiákoknak, az ötödik osztályosoknak és az elsős középiskolásoknak osztottak ki 12-13 ezer forint értékű csomagot.
    Potápi Árpád János kiemelte: Horvátországban nagyon rossz a demográfiai helyzet, ez a magyarok lakta településekre is vonatkozik, s a magyar családok megerősítésével szeretnék ezt megfordítani.
    A horvát törvények nem határozzák meg a kisebbségi iskolák minimális tanulói létszámát, így egy diákkal is indulhat magyar osztály.
    Hivatalos adatok szerint a születéscsökkenés és a nagymértékű elvándorlás miatt Horvátország szerte 6 iskolát zártak be azért, mert nem volt benne tanuló, valamint 117 oktatási intézménybe egyetlen gyereket sem írattak be a 2018/2019-es tanévben. Eszék-Baranya megye, ahol a tömbmagyarság él, népességcsökkenés szempontjából egyike a legveszélyeztetettebb megyéknek Horvátországban.