Auguszta napja van. | 2024.03.29

ÁSZ: a számvevőszék minden jelentése nyilvános

2018-08-31 17:25:00

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) minden jelentése nyilvános és megtalálható a honlapján - közölte a számvevőszék pénteken arra reagálva, hogy Korózs Lajos szocialista politikus közérdekű adatigényléssel fordul hozzájuk.

    Az ÁSZ "megdöbbenve" értesült arról, hogy Korózs Lajos nem tudja, hogy a számvevőszék minden jelentése nyilvános. Továbbá az ÁSZ minden jelentését megküldi az Országgyűlés képviselőinek, így Korózs Lajosnak is - olvasható az olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.
    Azt írták, Korózs Lajos pénteki sajtótájékoztatóján ismételten valótlanságokat állított az ÁSZ elnökének korábbi nyilatkozatairól. Az ellenzéki politikus "azzal sincsen tisztában, hogy mi a különbség a korrupció, mint bűncselekmény és a gazdálkodási szabálytalanságokból következő korrupciós kockázatok között".
    Az ÁSZ közölte: Domokos László, az ÁSZ elnöke ugyanis soha nem állította, hogy az ÁSZ ellenőrzései korrupciós bűncselekményeket tártak fel az egészségügyben. Domokos László többek között arról beszélt, hogy az ÁSZ által elmúlt években ellenőrzött egészségügyi gazdálkodó szervezetek - kórházak és járóbeteg-ellátó szakrendelők - döntő többsége nem alakította ki és nem működtette megfelelően a korrupciós veszélyek ellen védettséget biztosító belső kontrollrendszert.
    Az ÁSZ elnöke nem vont párhuzamot az egészségügyi intézmények eladósodása és az egyes intézményekben jelentkező korrupciós kockázatok között sem. Az interjúkban arról beszélt, hogy az egyes intézmények pénzügyi- és vagyongazdálkodásában feltárt gazdálkodási szabálytalanságok hatással lehetnek a szakmai feladatellátásra, a gazdálkodó szervezetek hatékonyságára is - olvasható a közleményben.
    Kiemelték, az ÁSZ álláspontja szerint mindenekelőtt szabályosan és átláthatóan gazdálkodó egészségügyi gazdálkodó szervezetekre van szükség Magyarországon. A törvényi előírások betartása pedig az egyes egészségügyi gazdálkodó szervezetek vezetőinek a feladata és felelőssége.
    Az ÁSZ "az Országgyűlés legfőbb pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerve, kiemelt feladata az Országgyűlés képviselőinek tájékoztatása", ezért a felmerült igényre való tekintettel az ÁSZ - ismételten - megküldi Korózs Lajos részére az egészségügyi gazdálkodó szervezetek ellenőrzéséről, 2016. január 1. és 2018. augusztus 31. között nyilvánosságra hozott számvevőszéki jelentéseket - zárul a közlemény.
    Korózs Lajos pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: pontosan szeretné tudni, hogy melyik egészségügyi intézményben tártak fel korrupciót, abban kik voltak érintettek, melyik intézményben tapasztaltak hanyag kezelést, ahol nem voltak megfelelőek a leltári ívek, a könyvelések, továbbá hogy mindezek után milyen intézkedéseket tettek. 
    A politikus azt mondta, hogy Domokos László néhány hete egy lapinterjúban, majd egy közleményben korrupcióról, káoszról beszélt az egészségüggyel összefüggésben.