Emma napja van. | 2024.04.19

Időjárás-jelentés

2018-08-29 17:58:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    A Norvég-tenger felett örvénylő ciklon frontjai elérték a Skandináv partokat, valamint áthaladtak a Brit-szigeteken. Környezetükben erősen felhős vagy borult az ég, elvétve eső, zápor is előfordul. Ugyancsak alacsonynyomású képződmény található a Kelet-európai-síkság felett, amelynek felhőrendszere Finnországtól Ukrajnáig húzódik. Éles hőmérsékleti választóvonalat jelöl ki, hidegfrontja előtt még 29-32 fok, mögötte már csak 19-21 fok a jellemző. Kisebb, de jóval hevesebb ciklonális örvény található Franciaország felett. Több helyről érkeznek jelentések károkozó szélviharokról, jégesőről, illetve felhőszakadásról. Kontinensünk többi részén ugyanakkor még mindig anticiklon alakítja az időjárást. Sok napsütés, kevés felhő a jellemző, néhol a délutáni órákra erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, amelyből záporok, zivatarok alakulnak ki. Európában a délutáni órákban az északi területeken 14-19, a középső vidékeken 22-30 fok között alakul a hőmérséklet. A legmelegebb az Ibériai-félsziget déli részén van, ahol a csúcshőmérséklet 38 fok körül alakul. A Kárpát-medencét csütörtök estig nyugat felől egy gyenge hidegfront közelíti meg, ennek hatására a nyugati megyékben helyenként záporok, zivatarok alakulhatnak ki.

    Várható időjárás az ország területére csütörtök estig:
    ------------------------------------------------------
    Szerdán kevés gomoly-, illetve fátyolfelhő várható, számottevő csapadék nélkül. Csütörtökön a fátyolfelhők mellett a Dunántúlon szűrt, másutt jobbára zavartalan napsütés valószínű, de délutántól a nyugati megyékben erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés. Ekkortól az északnyugati, nyugati területeken helyenként zápor, esetleg zivatar is kialakulhat. A szerdán néhol, csütörtökön a Dunántúlon egyre nagyobb területen észak, északnyugatira forduló szelet már többfelé kísérhetik élénk széllökések. 
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 16 fok között valószínű, de néhol ennél hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 27 és 31 fok között várható.