Gedeon napja van. | 2024.03.28

Pénziránytű: egyértelmű javulást mutat a lakosság anyagi helyzete

2018-08-28 19:49:00

A lakosság anyagi helyzete egyértelmű javulást mutat, 2010 óta 34 százalékról 20 százalékra csökkent azoknak az aránya, akiknek az elmúlt egy évben nem mindig fedezte a jövedelme a megélhetési költségeit - közölte a Pénziránytű Alapítvány az MTI-vel kedden.

    Kitértek arra: az alapítvány megbízásából, az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) által kidolgozott módszertan szerint, a GfK 1000 fős reprezentatív kutatást végzett el, amelyben a magyar lakosság pénzügyi tájékozottságát és pénzügyi kultúráját mérték. A felmérés szerint a vizsgált időszakban egyre kevesebben csökkentették a kiadásaikat, illetve használták fel megtakarításaikat a napi kiadások fedezésére.
    A kutatás szerint folyamatosan csökken azoknak az aránya, akik háztartási költségvetést készítenek. Az idén ez csupán a felmérésben résztvevők ötödére (21 százalék) volt jellemző, míg nyolc évvel ezelőtt minden harmadik válaszoló (32 százalék) tervezte meg bevételeit és kiadásait. A háztartási költségvetést készítők száma együtt mozog azokéval, akik az elmúlt egy évben úgy látták, hogy jövedelmük nem fedezi a kiadásaikat.
    A pozitív tendencia a kutatás megállapítása szerint a megélhetési nehézségek enyhülésével van összefüggésben, amelynek hátterében a kedvezőbb munkanélküliségi, gazdasági növekedési és inflációs adatok, valamint a pozitív jövőkép térnyerése áll.
    Közölték: tevékenységének eredményessége érdekében az alapítvány rendszeresen méri a magyar lakosság pénzügyi kultúrájának helyzetét. A 2010-ben, 2015-ben, majd ebben az évben megismételt felmérés nyomon követhetővé teszi a változásokat, nemcsak a lakosság pénzügyi tudatosságának, hanem anyagi helyzetük megítélésének terén is.