Gedeon napja van. | 2024.03.28

Terrorista csoport támogatása miatt emelt vádat a Csongrád Megyei Főügyészség

2018-08-28 11:50:00

Terrorista csoport támogatása miatt emelt vádat egy kurd nemzetiségű férfi és nő ellen a Csongrád Megyei Főügyészség - közölte Kopasz Zsolt főügyész kedden az MTI-vel.

    A férfi és a nő a terrorista szervezetnek minősülő Kurd Munkáspárt tagjaként 2010 és 2015 között harcoló csapatokat segítettek. 
    A vádirat szerint a török állampolgárságú, de kurd nemzetiségű férfi 2009-ben, míg az iráni állampolgárságú, de kurd nemzetiségű nő 2010-ben csatlakozott a Kurd Munkáspárthoz (PKK). 
    Irakban mindketten katonai kiképzést kaptak, majd fegyveres szolgálatot teljesítettek a PKK kötelékében. Harcokban nem vettek részt, feladatuk az volt, hogy a Törökországban harcoló és a harcokból visszatérő egységeknek ruhát és élelmiszert szállítsanak. 
    A vádlottakat 2014-ben áthelyezték Szíriába, ahol Kobani környékén egy laktanyában szolgáltak, és logisztikai feladatokat teljesítettek a Kurd Munkáspárt szíriai szervezete, az YPG, vagyis a Kurd Népvédelmi Egységek kötelékében.
    A két vádlott - akik között érzelmi viszony alakult ki a szíriai szolgálat során - 2015 augusztusában elhatározta, hogy nem szolgálnak tovább, és Irakba szöktek. Házasságkötésüket követően 2016-ban, embercsempészek segítségével Európába indultak, majd 2017. december 6-án a tompai tranzitzónában menedékjogi kérelmet terjesztettek elő. A menekültügyi hatóságok kérelmüket elutasították.
    A vádirat szerint a vádlottak azzal, hogy 2009-2015-ben terrorista szervezetnek minősülő szervezet tagjai voltak, annak tevékenységét támogatták, elkövették a "terrorista csoport tevékenységének egyéb módon történő támogatásával elkövetett terrorizmus finanszírozása bűntettet". 
    A vádemeléskor letartóztatásban levő vádlottak bűnösségéről a Szegedi Törvényszék fog dönteni - áll az ügyészségi közleményben.