Gedeon napja van. | 2024.03.28

Tajani: Salvini vegye rá Orbánt a dublini reform elfogadására

2018-08-27 20:15:00

Az Európai Parlament (EP) elnöke reméli, hogy Matteo Salvini olasz belügyminiszter és kormányfőhelyettes keddi találkozójukon meggyőzi Orbán Viktor miniszterelnököt a dublini rendszer reformjának szükségességéről.

    Antonio Tajani a La7 olasz televíziónak azt mondta, a Diciotti nevű hajó este is bizonyította, hogy az európai uniós tagállamoknak el kell fogadniuk a menekültügyet uniós szinten szabályozó dublini megállapodás reformját.
    A Diciotti "mindenki veresége" - mondta az EP elnöke, arra utalva, hogy a hajó fedélzetén Olaszországba érkezett migránsok áthelyezésének kérdése ismét mekkora feszültséget teremtett a tagállamok között. Ez nem következett volna be, ha tagállamok elfogadják a dublini reformot - vélekedett. 
    Antonio Tajani hozzátette, reméli, hogy a kelet-európai országok változtatnak álláspontjukon a hasonló esetek elkerülésére. 
    Javasolta: aki nemet mond az áthelyezésre, az fizessen be többet az afrikai országokat támogató "Marshall-tervbe". 
    A Liga pártot vezető Matteo Salvini és a magyar kormányfő keddi milánói találkozóját a másik olasz kormánypártot, az Öt Csillag Mozgalmat vezető Luigi Di Maio miniszterelnök-helyettes is kommentálta. 
    "Orbán Magyarországa szögesdrót-falakat emel és megtagadja az áthelyezéseket. Ami engem illett, aki nem csatlakozik az áthelyezésekhez, annak nincsen joga az európai forrásokhoz. Mi elfogadtuk a kvótákat" - mondta a La Stampa című olasz napilapnak. 
    Az M5S parlamenti frakcióvezetői korábban közös nyilatkozatban határolódtak el a Salvini-Orbán találkozótól, hangsúlyozva, hogy politikai, nem pedig kormánytalálkozóról van szó. 
    Matteo Salvini az Il Messaggero napilapnak kijelentette: "Orbán olyan Európát akar, amely ellenőrzi és védi külső határait. Ez a mi végső célunk". 
    Kijelentette, hogy Orbán Viktorral nem a menedékkérők áthelyezéséről vagy szétosztásáról akar egyeztetni, hanem arról, miként lehetne biztonságosan azonosítani a migránsokat az észak-afrikai kikötőkben, hogy útra se keljenek Európába azok, akik nem jogosultak a menekültstátusra.
    Matteo Salvini hozzátette, ha Angela Merkel német kancellár keresné fel, vele is találkozna. A magyar miniszterelnökkel való találkozóját kísérő olasz belpolitikai bírálatokra úgy válaszolt, Orbán Viktor országvezető, pártja az Európai Néppárt tagja. Orbán "nem olyan csúnya és rossz euroszkeptikus, mint Salvini vagy Le Pen" - nyilatkozta ironikusan Matteo Salvini. 
    A Salvini-Orbán találkozó idejére Milánóba meghirdetett tüntetést a baloldali Demokrata Párt (PD) politikusai kezdeményezték "Olaszország nem Salvini, Európa nem Orbán" jelszóval. 
    Matteo Salvini szerint az M5S-nek csak töredék része bírálja őt, a PD-t pedig már csak a Salvini-ellenesség tartja életben.