Gedeon napja van. | 2024.03.28

OGYÉI: újra felmérik a lakosság tápláltsági állapotát 

2018-08-27 17:29:00

Újra felmérik a felnőtt lakosság tápláltsági állapotát, a szeptember eleje és december közepe között zajló országos felmérésben több 149 településen több ezer felnőttet keresnek majd fel a kérdezőbiztosok.

    Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hétfőn MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az országosan reprezentatív adatok alapján készülő elemzés többek között az elhízás gyakoriságáról, a táplálkozási szokásokról, a tápanyagbevitelről, az egészségi állapotot meghatározó tényezőkről nyújt majd valós képet. A felmérés lehetőséget kínál arra is, hogy más, a népegészségügyi akciótervek előkészítéséhez szükséges információk is elérhetővé váljanak a szakemberek számára - tették hozzá.
    Mint írták, a felmérés nélkülözhetetlen bizonyos népegészségügyi programok kidolgozásához, és reális képet ad majd a lakosság táplálkozási szokásairól, tápláltsági állapotáról. 
    Emlékeztettek, eddig 2009-ben és 2014-ben zajlott hasonló felmérés Magyarországon, az azonos módszertannal végzett vizsgálat eredményeivel való összevetés lehetővé teszi az időbeli változások kimutatását. 
    A mostani, 2018-as kutatás azonban egy, a korábbinál bővebb, a népegészségügyi intézkedések megalapozott előkészítését szolgáló modult is tartalmaz majd: egyrészt a gyógyszermellékhatásokkal kapcsolatos ismeretekre, az étrend-kiegészítők fogyasztására és a dohányzással kapcsolatos szokásokra is rákérdeznek majd - emelték ki.
    Közölték, az embereket az OGYÉI által megbízott cég kérdezőbiztosai keresik fel, és a már említett témákban egy kérdőív kitöltésére kérik a lakosokat, ezzel párhuzamosan pedig átadnak egy úgynevezett táplálkozási naplót: arra kérik az érintetteket, hogy három napon keresztül rögzítsék, mit fogyasztottak. Ezt követően egy dietetikus jelentkezik a vizsgálatba bevont személynél, akinek segítségével átbeszélik a táplálkozási napló adatait, emellett pedig testsúly- és magasságmérést is végeznek. 
    A felmérést az OGYÉI az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) forrásaiból valósítja meg, az adatfelvétellel megbízott cég levélben már tájékoztatta, illetve folyamatosan tájékoztatja az érintetteket.
    A részvétel nem kötelező, mindenki eldöntheti, hogy részt vesz-e a vizsgálatban. 
    Az OGYÉI levélben értesítette a felmérés céljáról a kijelölt települések jegyzőit, polgármestereit és a hatóságokat.
    Kitértek arra is, hogy a begyűjtött adatokat a hatóság a hatályos adatvédelmi jogszabályok előírásainak szigorú betartásával, név és cím nélkül, az egyéni azonosítást kizáró módon kezeli, és csak tudományos kutatási célra használja fel, amelyet a későbbiekben - összesített adatok alapján - publikál majd.