Gedeon napja van. | 2024.03.28

Trump tagadja, hogy megsértette a kampányfinanszírozásra vonatkozó jogszabályokat 

2018-08-23 08:40:00

Donald Trump amerikai elnök tagadja, hogy megsértette a kampányfinanszírozásra vonatkozó jogszabályokat, s azt mondja, hogy nem a választási kampányra szánt pénzekből vásárolták meg annak a két nőnek a hallgatását, akik azt állították, hogy viszonyuk volt vele. 

    Donald Trump a Fox televíziónak adott interjújában beszélt erről, amelyből szerda délután részleteket sugároztak.
    A teljes egészében helyi idő szerint szerdán este adásba kerülő interjúban az elnök leszögezte: csak később szerzett tudomást arról, hogy ügyvédje, Michael Cohen 2016 nyarán, vagyis a választási kampány idején fizetett két nőnek a hallgatásukért cserébe.
    "Amikor tudomást szereztem róla, az első kérdésem az volt: kampánypénzből lett finanszírozva, mert az kicsit rázós lett volna" - fogalmazott Trump.
    Hangsúlyozta, hogy az összeget nem a kampányra rendelkezésre álló pénzből vették el, és - mint mondta - szerinte ez a lényeg. Az amerikai elnök szerint nincs szó a kampányfinanszírozási törvény megsértéséről. Trump hozzátette, hogy saját pénzéből térítette meg az ügyvéd költségeit.
    Michael Cohen, Trump korábbi személyes ügyvédje kedden egy manhattani bíróságon vádalkut kötve elismerte bűnösségét több rendbeli banki és adócsalásban, valamint a kampányfinanszírozási törvény megsértésében. Cohen - mint azt védőügyvédje, Lanny Davis még kedden este közleményben nyilvánosságra hozta - azt állította a bíróságon, hogy Donald Trumppal egyeztetve, az ő utasítására fizetett a Stormy Daniels néven ismert Stephanie Clifford pornószínésznőnek, aki azt állította, hogy évekkel korábban egyéjszakás kalandja volt Trumppal, valamint így vásárolta meg egy bulvárlaptól Karen McDougal Playboy-modell történetét a Trumppal folytatott viszonyáról. 
    Szokásos napi sajtótájékoztatóján Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője szerda délután leszögezte: Donald Trump nem követett el jogsértő cselekedetet azzal, hogy pénzt utalt át Michael Cohennak, és az elnök ellen senki nem is fogalmaz meg vádakat.