Andrea napja van. | 2024.04.18

Új szabályok szerint ítélhetik el a Zuglóban gyújtogató férfit

2018-08-21 14:21:35

 

Vádat emelt és az új büntetőeljárási kódex adta lehetőségeket kihasználva alternatív büntetési indítványt is tett a Fővárosi Főügyészség annak a férfinek az ügyében, aki volt barátnőjére akarta gyújtani a lakást 2016 márciusában Zuglóban - közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész kedden az MTI-vel.

 

    A közlemény szerint a 33 éves férfi ellen különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére, több ember életét veszélyeztetve, tizennegyedik életévét be nem töltött, továbbá védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés kísérlete miatt emeltek vádat. 
    A férfi a vád szerint 2016. március 6-án hajnalban motorbenzinnel és lakkbenzinnel lelocsolta, majd felgyújtotta volt barátnője zuglói lakásának ajtaját, ezzel közvetlen életveszélynek tette ki a lakásban alvó nő és annak korábbi kapcsolatából származó kiskorú gyermeke, továbbá a lakásban tartózkodó férfi életét. Mielőtt a lángok a lakásban elterjedtek volna, a tüzet eloltották. 
    A főügyészség alternatív büntetési indítványa szerint ha az életfogytig tartó szabadságvesztéssel fenyegetett vádlott beismeri a bűncselekményt és lemond a tárgyalás jogáról, akkor a vádhatóság konkrét büntetést, 8 év fegyház kiszabását kéri.      
    Az új eljárási szabály szerint ha a vádlott a tárgyalás előkészítése során beismeri a terhére rótt bűncselekményt és lemond a tárgyalás jogáról, akkor az ügyészi indítványnál súlyosabb büntetést nem kaphat, és a büntetőeljárás felgyorsul, a bíróság akár nyomban ítéletet is hozhat.