Gedeon napja van. | 2024.03.28

Felmérés: az oroszok alig egyharmada tud Csehszlovákia 1968-as megszállásáról

2018-08-21 11:59:00

Az oroszok mindössze 32 százalékának van fogalma arról, hogy mi volt a "prágai tavasz", ugyanakkor többen vannak, akik helyeslik a szovjet tankok Csehszlovákiába vezénylését, mint azok, akik hibának tartják az 50 évvel ezelőtti beavatkozást - derült ki a Jurij Levada Független Elemzőközpontnak az Interfax hírügynökség által kedden ismertetett felméréséből.

    A megkérdezettek 11 százaléka nyilatkozott úgy, hogy jól tudja, mi történt 1968-ban Csehszlovákiában, 21 százalék pedig azt válaszolta, hogy hallott vagy olvasott már valamit az akkor történtekről.  
     A válaszadók 36 százaléka vélekedett úgy, hogy a Szovjetunió helyesen cselekedett, amikor 1968. augusztus 21-re virradóra csapatokat vezényelt Csehszlovákiába. 19 százalék szerint Moszkva helytelenül járt el akkor, 45 százalék pedig nem tudta, hogy miképp foglaljon állást ebben a kérdésben.
    23 százalék szerint a "prágai tavasz" a csehszlovák vezetés szovjetellenes erőinek arra irányuló kísérlete volt, hogy kiszakítsák az országot a "szocialista táborból", 21 százalék szerint 1968 "felforgató akció és a szocialista tábor megosztására irányuló kísérlet volt". 18 százalék vallotta azt, hogy 1968-ban népfelkelés történt az országra a Szovjetunió által ráerőltetet rezsim ellen. 23 százalék nem tudott dönteni az az arra vonatkozó válaszok közül, hogy mi is történt egy fél évszázaddal ezelőtt Csehszlovákiában.
    A megkérdezettek 16 százaléka úgy vélekedett, hogy a katonai beavatkozásra a vérontás megakadályozása érdekében volt szükség, 15 százalék szerint pedig a keleti blokk intervenciójának elmaradása esetén Csehszlovákiába a nyugati országok csapatai vonultak volna be. 9 százalék azt válaszolta, hogy a beavatkozás a csehszlovák szocialista rendszer megmentése miatt volt szükséges.
    Mindössze a válaszadók 4 százaléka vallotta azt, hogy a "prágai tavasz" eseményei bebizonyították a szovjet típusú szocializmus és a demokrácia összeférhetetlenségét. 28 százalék elismerte, hogy semmit sem tud a beavatkozás okairól, 22 százalék pedig azt mondta, hogy nehézségei vannak a szovjet csapatok csehszlovákiai bevonulásának megindokolásával.    
       A felmérést egy 1600 fős mintán, március elején végezték.