Auguszta napja van. | 2024.03.29

A Magyar Iparszövetség komplex munkabiztonsági és munkaegészségügyi fejlesztést indított

2018-08-20 14:01:00

 

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója áldja meg az új kenyeret ma délután a Mátyás-tempolmnál, a Mesterségek Ünnepén. 

 

    A szervezők tájékoztatása szerint a több évszázados hagyományt felelevenítve kézműves mesterek, népzenészek és néptáncosok díszes, aratókoszorús felvonulással és kenyéráldással köszöntik Szent István ünnepét a Mesterségek Ünnepén. Az ünnepélyes felvonulás 14 óra 30 perckor indul a Szent György térről, majd 15 órakor a Mátyás-templomnál lesz a kenyéráldás. 
    Az idei Mesterségek Ünnepén a látogatók megismerkedhetnek a kenderfonás fortélyaival, a szövőszéken való szövéssel, a rokkán fonással, a szalag-, és szőnyegszövéssel, egy korabeli parasztporta udvarán a gyapjú és a kenderfeldolgozás ősi műveleteibe tekinthetnek be.
    Színpadi programok, mesterségbemutatók és népi játszóházak várják az érdeklődőket. A családok éve alkalmából bemutatkoznak többgenerációs kézműves dinasztiák, így a látogatók megismerkedhetnek többek között a háromgenerációs csizmadia családdal és a szintén háromgenerációs hartai bútorfestő műhellyel, valamint a több száz éve működő győri kékfestő dinasztia műhelyével.
    Az eseményen fellép ma a Söndörgő és a Vujicsics együttes vendége Szörényi Levente lesz.