Gedeon napja van. | 2024.03.28

6. Kolorfesztivál Fő téri forgatag Kolorcityben

2018-08-19 12:05:00

Tovább folytatódtak a táncos programok, a könnyű- és komolyzenei koncertek és a gasztronómiai kalandok a 6. Kolorfesztivál 17. napján.

Jazz zárta a táncos szakmai hetet

Bencs Zoltán, a Flash Táncstúdió művészeti vezetője, táncpedagógusa zárta a táncos szakmai hetet jazzkurzusával. A moderntáncoktató több mint húsz éve tanítja a kazincbarcikai és a környékbeli településeken élő gyerekeket. Bencs Zoltán szerint a jazz az a táncstílus, amely a leginkább megengedi számára az önkifejezést, az érzelmek megnyilvánulását és a tánc szabadságát. Kollégáival és tanítványaival ezt az érzést igyekeztek átadni a táncos hét utolsó akkordjaként a Fő téren.

Világhírű előadók a Szent Család templomban

Az összművészeti fesztivál keretében a Muzsikáló Templomok utolsó állomása az argentin San Juan Egyetem Vegyeskara, a dél-koreai Pilgrim Gyermekkar és a Nyíregyházi Ifjúsági Vegyeskar előadása volt. Az argentin együttes ötven évvel ezelőtt alakult, folklórzenéjükkel albűvölték az egész világot. Számos díjjal büszkélkedhet az énekkar, amely a hagyományos argentin zenét és a klasszikus kórusmuzsikát tartja a mai napig életben.

A dél-korai gyermekkar mintegy húsz éve jött létre, énekükkel missziós küldetést teljesítenek a keresztényeknek. A kórus számos országban megfordult már, mint például Hollandiában, Franciaországban és Németországban. Koncerteztek a Sydney-i Operaházban is. Mára már a koreai énekkarok élvonalába kerültek. 

A Cantemus Ifjúsági Vegyeskar azoknak a középiskolásoknak kínál lehetőséget a közös éneklésre, akik a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában váltak a kóruséneklés szerelmeseivé. Az együttes rendszeresen sikerrel szerepel nemzetközi versenyeken, koncerteztek Budapesten és Veronában is. A kórus gazdag repertoárja a reneszánsz zenétől napjaink kórusmuzsikájáig, illetve könnyűzenei feldolgozásokig terjed. Az énekkarok koncertjére több százan voltak kíváncsiak.

Bor, mámor, Kolorcity

A Kolorfesztivál keretében rendezték meg idén is a Barcikai Bormustrát. A rendkívül közkedvelt programot tíz évvel ezelőtt hívta életre az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusa azzal a céllal, hogy az emberek megismerjék számos pincészet kiválóbbnál kiválóbb borait, amelyekhez sajtokat is kóstolhattak a kulináris élmények szerelmesei.

Könnyűzene a Fő téren

A 6. Kolorfesztivál könnyűzenei programjai a Fő téren folytatódtak, ahol elsőként a The Blackbirds együttes a hatvanas évek legnevesebb zenekara, a Beatles a legnépszerűbb slágereivel örvendeztette meg a közönséget. Európa második Beatles Múzeumának hivatalos zenekara Magyarországon és külföldön is ismert formáció. Öröm volt számukra, hogy elhozhatták Kazincbarcikára azt az életérzést, amit évi hetven koncertjükön képviselnek.

 

Őket Zséda, Fonogram- és EMeRTon-díjas énekesnő követte, aki már több ízben – hol a színházteremben, hol egy öko-design divatbemutató showjának keretében, hol ugyanezen a helyszínen – adott koncertet. Zsédenyi Adrienn nemcsak énekel, hanem a Nemzeti Tehetség Program védnökeként segíti a zenei tehetségek felkarolását, valamint a zenei nevelés országos szintű megvalósulását. Koncertjére ezúttal is több ezren voltak kíváncsiak.

Nem Kurityán lesz a végső állomás

A Kolorcountry következő állomásán, Kurityánban Pély Barna szórakoztatta közönségét augusztus 17-én.

Pély Barna már közel 20 éve a magyar könnyűzenei élet egyik sokszínű és meghatározó alakja. Az Artisjus-díjas énekes-zeneszerzőt a nyitottság és az energikusság jellemzi, előadásmódjában és munkáiban a blues, a soul és a funky alapvető stílusjegyeit ötvözi.

A zenész elmondta: óriási dolognak tartja, hogy egy 20 napos, ekkora kiterjedésű fesztivál megvalósul vidéken, s nagy örömmel tért vissza a 6. Kolorfesztiválra. Pély Barna jelenleg szólókarrierjén dolgozik, s több újdonságot tervez, mindemellett pedig folyamatosan koncertezik Magyarországon és külföldön is, mely folyamatosan inspirálja. 
A koncerten felcsendültek United-slágerek: a „Végső vallomás” vagy a „Keserű méz”, valamint magyar és angol nyelvű szerzeményei is.

(www.kolorcity.hu)