József napja van. | 2024.03.19

Nincs nagy negatív hatása, hogy elmaradt az S&P-felminősítés

2018-08-18 15:45:00

Csath Magdolna közgazdász szerint nincs nagy negatív hatása annak, hogy a Standard & Poors hitelminősítő többek várakozásával ellentétben változatlanul hagyta, nem javította Magyarország adósbesorolását.

    A szakember az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában úgy fogalmazott, hogy a hitelminősítő döntésének van kedvezőtlen hatása, de ami igazán fontos, az a piaci szereplők véleménye.
    Utalt arra, hogy a hitelminősítő egy éve tartja "BBB mínusz/A-3" befektetési ajánlású besorolását a magyar adósságra. Igazán érdekes az lesz, hogy a másik két nagy nemzetközi hitelminősítő a közeljövőben várható felülvizsgálatokon miként jár majd el - tette hozzá.
    Megjegyezte, hogy elemzésében a cég ismert tényeket sorolt fel, a pozitívumok között említve, hogy a GDP-növekedés jó, nő a fogyasztás és a bérek, rendben van a költségvetési hiány. A felminősítést akadályozza szerintük, hogy az ország túlzottan ki van téve a járműiparnak, függ a német gazdaságtól, és egyre nagyobb gondot okoz a munkaerőhiány, miközben az ország nem akar külföldi munkavállalókat beengedni. Ezek is ismert tények - tette hozzá a közgazdász.
    Csath Magdolna a 4,4 százalékos GDP-növekedéssel kapcsolatban azt mondta, két éve jó tendenciát mutat a bruttó nemzeti össztermék alakulása, jól teljesítenek a szolgáltatások, ezen belül növekszik az infokommunikáció aránya, a termelői oldalon pedig az elektronika, a számítógépek gyártása, a mezőgazdaság és az építőipar húzzák a magyar GDP-t.