György napja van. | 2019.04.24 | MNB középárfolyam:

Az amerikai külügyminisztérium Iránnal foglalkozó külön csoportot hozott létre, különmegbízottat nevezett ki

2018-08-17 08:26:02

Az amerikai külügyminisztérium iráni akciócsoportot hozott létre és Iránnal foglalkozó különmegbízottat nevezett ki - jelentette be helyi idő szerint csütörtöki sajtóértekezletén Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. 

    A miniszter Irán Akciócsoportnak nevezve mutatta be az új különleges munkacsoportot, amelynek az lesz a feladata, hogy koordinálja az Iránnal kötött többhatalmi atomalku amerikai felmondása utáni lépéseket, és megpróbáljon külföldi szövetségeseket szerezni az új amerikai stratégiához. 
    A csoport vezetőjévé, és egyúttal külügyminiszteri különmegbízottá Mike Pompeo Brian Hook külpolitikai tanácsadót nevezte ki. 
    Az amerikai diplomácia vezetője a sajtótájékoztatón elmondta: Washington fokozott gazdasági nyomással kívánja Iránt rábírni arra, hogy hagyjon fel atomprogramjával és a közel-keleti militáns csoportok támogatásával. "Az Irán Akciócsoport lesz felelős a külügyminisztériumon belüli, Iránnal kapcsolatos valamennyi feladat összehangolásáért és irányításáért, és közvetlenül nekem tartozik beszámolni" - jelentette ki Pompeo. 
    Az Egyesült Államok Iránra vonatkozó új stratégiájának lényege, hogy a gazdasági nyomásgyakorlás mellett politikai elszigeteléssel is politikája megváltoztatására kényszerítse Iránt. Brian Hook - aki korábban John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadóval együtt dolgozott azon, hogy a Trump-adminisztráció keményen lépjen fel Iránnal szemben - a sajtótájékoztatón elmondta: az általa vezetett munkacsoportnak kulcsszerepe lesz abban is, hogy kiépítse az amerikai kormány stratégiájának "lehető legszélesebb körű nemzetközi támogatását". Hozzátette, hogy már szerdán "termékeny megbeszéléseket" folytatott brit, francia és német tisztségviselőkkel Iránról. 
    Arra az újságírói kérdésre, hogy van-e jelzés értékű jelentősége annak, hogy a munkacsoportot pontosan 65 évvel az 1953-as iráni puccs után hívták életre, Brian Hook azt válaszolta: az időzítés csupán "véletlen egybeesés". Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a csoportnak nem a Teheránnal folytatandó párbeszéd helyreállítása a célja és a feladata, mert - mint fogalmazott - "normális kapcsolatok csak azután kezdődhetnek, ha már látjuk, hogy az iráni rendszer komolyan változtatni akar a magatartásán". 
    Donald Trump amerikai elnök május elején jelentette be, hogy egyoldalúan felmondja az Iránnal 2015-ben kötött többhatalmi nukleáris egyezményt, majd ezt követően felújította a perzsa állam elleni szankciókat. A megállapodás többi aláírója - az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Oroszország, Kína és az Európai Unió - nem ért egyet a büntető intézkedések újbóli bevezetésével, és egyelőre azon dolgozik, hogyan lehetne megmenteni, életben tartani az atomalkut.