Tivadar napja van. | 2019.04.20 | MNB középárfolyam:

Eston: visszaesett a lezárt ingatlanbefektetési tranzakciók értéke az idei első fél évben

2018-08-17 08:18:52

Az év közepéig mintegy 320 millió euró értékű ingatlanbefektetési tranzakciót zártak le Magyarországon, ami 60 százalékos visszaesés az egy évvel korábbihoz képest - közölte az Eston International Ingatlantanácsadó Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

    Az ingatlan-tanácsadó előrejelzése szerint ugyanakkor a kedvező finanszírozási környezet és elegendő likvid tőke hatására kitartóan erős kereslettel lehet számolni a befektetési ingatlanok piacán. Az éves befektetési volumen 2018-ban megközelítheti az egy évvel korábbi 1,75 milliárd eurót, de sok esetben a nagy értékű ingatlanoknál az elhúzódó tárgyalások miatt 2019-re csúszhat a zárás.
    Az összefoglaló szerint az első félévi legnagyobb megállapodások között volt a biatorbágyi Premier Outlet Center értékesítése, valamint a TriGranit közép-európai portfoliójának eladása. Az utóbbi ügylet során a régióban aktív Revetas és a Goldman Sachs Asset Management több mint 173 ezer négyzetméternyi, minőségi ingatlan tulajdonjogát szerezte meg a TPG Real Estate-től.
    A hazai befektetők tovább növelték piaci jelenlétüket, és olyan minőségi épületeket vásároltak meg, mint az Infopark D (Wing) vagy az Alkotás Point (Diófa Ingatlan Alap).
    Az első fél évben érezhetően nőtt a kiskereskedelmi létesítmények iránti kereslet, az Eston szerint ebben a szektorban további, jelentős tranzakciók bejelentése várható az év végéig.
    Az elemzés szerint a hozamok mérséklődése 2018 első felében lényegében teljesen lefékeződött, egyedül a prémium kiskereskedelmi szektorban folytatódott a hozamesés. Az irodaépületekre 6, az ipari-logisztikai létesítményekre 7,7 százalék körüli megtérülés jellemző. Az üzlethelyiségek piacán az átlagos hozamszint 5,8 százalékra csökkent.
    Az Eston a hozamok enyhe csökkenését prognosztizálja. A szektor szerinti megoszlást tekintve a kiskereskedelmi ingatlanügyletek további térnyerését várják, illetve az egyre több átadott "A" kategóriájú irodaház miatt az irodaszegmensben is több ügylet várható - közölték elemzésükben.