Tivadar napja van. | 2019.04.20 | MNB középárfolyam:

A gazdasági és pénzügyminiszterek készítik elő a szeptemberi Merkel-Erdogan találkozót

2018-08-16 06:49:51

Külön előkészítő tanácskozást tart a német és a török kormány pénzügyminisztere és gazdasági minisztere Angela Merkel és Recep Tayyip Erdogan szeptemberre tervezett találkozója előtt - jelentették be szerdán Berlinben a német kancellár és a török elnök telefonon folytatott egyeztetése után.

    Angela Merkel és Recep Tayyip Erdogan a "közös nemzetközi kihívásokról", köztük a szíriai helyzetről, valamint a német-török kapcsolatokról tárgyalt telefonon a kancellári hivatal közleménye szerint.
    Szeptember 28-i németországi találkozójukra tekintettel megállapodtak abban is, hogy a német és a török pénzügyminiszter és a gazdasági miniszter előkészítő értekezletet tart majd - áll a közleményben.
    A törökországi gazdaság helyzete Ankara külföldi partnerei közül Németországot érinti a legnagyobb mértékben - emelte ki egy szerdai összeállításában a Spiegel Online hírportál, rámutatva, hogy hétezernél is több német vállalkozás folytat termelő tevékenységet Törökországban, ahol több mint 13 milliárd euró (4190 milliárd forint) értékben hajtottak végre beruházásokat. A Törökországba irányuló német export tavaly meghaladta a 21,4 milliárd eurót - tették hozzá.
    A török líra az idén eddig  a dollárral szemben csaknem 40 százalékkal, az euróval szemben nagyjából 35 százalékkal gyengült. Az árfolyam gyengülése a török-amerikai diplomáciai konfliktus révén az utóbbi hetekben felgyorsult. A viszályt egy Törökországban élő amerikai lelkész, Andrew Brunson bírósági ügye okozta. A protestáns lelkipásztort kémkedéssel és terrorizmussal vádolják a 2016-os puccskísérlettel összefüggésben, több mint másfél éves előzetes letartóztatás után július végén házi őrizetbe helyezték.
    Washington a jogtalannak tartott eljárás miatt augusztus elején szankciókat vezetett be a török belügyminiszter és az igazságügyi miniszter ellen, és hétfőn Donald Trump elnök utasítására büntetővámot vetettek ki a török acél- és alumíniumipar termékeire. 
    A jegybanki alapkamat emelését ellenző Recep Tayyip Erdogan szerint a török gazdaság megroppantására irányuló nemzetközi akció gyengíti a lírát. Az államfő kedden az amerikai elektronikai cikkek bojkottjára szólította fel a lakosságot. Korábban arany és devizatartalékaik lírára váltására is felkérte a török polgárokat a líra árfolyamának a védelmében. 
    Fuat Oktay török alelnök szerdán tudatta, hogy Törökország megemelte több amerikai termék, például a személygépkocsik, a szeszes italok és a dohányáruk vámját, válaszul az amerikai szankciókra.