József napja van. | 2024.03.19

Csehország pilóta nélküli repülőgépeket ajánl fel Olaszországnak és Máltának

2018-08-14 20:21:00

Csehország pilóta nélküli repülőgépeket (drónokat) ajánl fel Olaszországnak és Máltának az illegális migráció elleni küzdelem céljaira. Ezeket a repülőgépeket a határok ellenőrzésekor lehetne hatékonyan felhasználni - jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök kedden Prágában, miután látogatást tett a repülőgépeket gyártó Primoco cseh cég székhelyén.

    Babis augusztus végén utazik Olaszországba és Máltára, ahol a migrációs problémákról fog tárgyalni a helyi vezetőkkel. 
    A római látogatás azután jön létre, hogy a cseh miniszterelnök július közepén nyilvánosan elutasította olasz partnere, Giuseppe Conti kérését, hogy Csehország is fogadjon be néhányat az illegálisan Olaszországba érkezett migránsok közül. Conti ezt követően megbeszélésre hívta meg Babist. 
    "A olaszországi látogatást összekapcsoltam egy máltaival. Mindkét ország kormányfőjével elsősorban a migrációról fogok tárgyalni" - mondta Babis újságíróknak. Megismételte korábbi álláspontját, miszerint a migránsoknak alapvetően származási országaikban kell segítséget nyújtani. Külön hangsúlyozta az embercsempészek elleni fellépés fontosságát. "Ez egy hatalmas üzlet. Ezek a bűnözők eurómilliárdokat keresnek. Európának határozottan harcolnia kell az embercsempészek ellen" - szögezte le a cseh miniszterelnök.
    Csehország ezért pilóta nélküli repülőgépeket ajánl fel a két országnak, amelyek jelentősen javíthatnák, hatékonyabbá tehetnék a határok ellenőrzését. A csehek szeretnék megtudni, érdekelné-e az olaszokat és a máltaiakat ajánlatuk. 
    "Kormányfői szinten megteszem az ajánlatot, és elmondom partnereinknek, hogy eredeti, egyedi gépekről van szó, amelyek segíthetnek ellenőrizni a tengerpartokat, a tengert, és felderíteni azokat a helyeket, ahonnan elindulnak a migránsokkal teli hajók" - fejtette ki Babis.
    Ladislav Semetkovsky, a Primoco vezérigazgatója szerint a cseh gépek akár tíz órán át is a levegőben lehetnek, és több száz kilométert képesek egy bevetéskor repülni. Eddig a kőolaj- és gázvezetékek, illetve különböző tengeri célok ellenőrzésére használták őket sikeresen.     
    Csehország a visegrádi négyes további három tagországával (Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) határozottan elutasítja az Európai Unióba illegálisan érkező bevándorlók kvóták szerinti szétosztását, és az EU külső határainak szigorúbb, következetesebb védelmét szorgalmazza.