József napja van. | 2024.03.19

A biztonsági kordonokba hajtott egy autós a londoni parlamentnél - FRISSÍTETT

2018-08-14 19:16:12

A biztonsági kordonokba hajtott egy autós a brit parlamentnél kedden Londonban, a sofőrt letartóztattak, a környéket hosszú időre lezárták.

    A rendőrség tájékoztatása szerint három járókelő és kerékpáros sérült meg közülük kettő szorult kórházi ellátásra. Egyiküket - egy férfit - már elengedték, a másik - egy nő - súlyos, de nem életveszélyes sérülésekkel továbbra is kórházban van.
    A nyomozást a londoni rendőrség országos hatáskörű terrorelhárító és különleges műveleti szolgálata vezeti. Neil Basu parancsnok sajtótájékoztatón közölte: tekintettel arra, hogy úgy tűnik, az autós szándékosan cselekedett, továbbá a helyszínre és az incidens jellegére - a gázolásra -, terrorgyanús incidensként kezelik az ügyet. Hozzátette, tudomásuk szerint a férfi nem szerepelt a biztonsági szolgálatok megfigyelési listáin. 
    A gyanúsított egy húszas évei végén járó férfi, aki a terrorelhárítási parancsnok tájékoztatás szerint egyedül volt az autóban. Korábbi helyszíni tudósítások szerint a gázolót bilincsben vezették el, a rendőrség tájékoztatása szerint egy dél-londoni kapitányságon őrzik, de egyelőre nem működik együtt a hatóságokkal. Fegyvert nem találtak az ezüst színű Ford Fiestában, a jelek szerint a férfinek társa sem volt a helyszínen.
    A BBC hírtelevíziójában a brit belügyminisztérium belbiztonsági államtitkára azt mondta, a gyanúsított Birmingham környékén él, brit állampolgár, de nem brit születésű.
    A csatorna által megszólaltatott szemtanúk szerint az autó nagy sebességgel haladt, először járókelők és kerékpárosok közé hajtott, utána csapódott a kordonba. Ezt megerősítette a rendőrség is.
    Neil Basu a sajtótájékoztatón közölte, hogy információik szerint sem Londonban, sem az ország más részében nem kell további incidensektől tartani ezzel az üggyel összefüggésben.
    A parlament a legjobban védett környékek közé tartozik a brit főváros központjában. Az épületet erős, betonból és acélból készült biztonsági kordonok övezik. 
    Az incidens után Theresa May kormányfő és Sajid Javid belügyminiszter egyaránt méltatta a rendőrséget, amiért rendkívül gyorsan cselekedett. Kifejezték együttérzésüket a sérültekkel. A szabadságát Svájcban éppen töltő miniszterelnök később közleményt adott ki, amelyben megdöbbentőnek nevezte a történteket. Emlékeztetett arra, hogy a szigetországban jelenleg a második legmagasabb, súlyos fenyegetettséget jelző riasztási fokozat van érvényben az általános terrorveszélyre vonatkozóan. Éberségre szólította fel a lakosságot.
    Az incidens miatt kedd délutánra összehívták a brit kormány rendkívüli helyzetekben tanácskozó testületét (COBRA).
    A parlament melletti Westminster hídon tavaly márciusban gázolásos és késeléses merényletet követtek el, amelyben az elkövetővel, a brit Khalid Masooddal együtt hatan haltak meg, köztük egy rendőr, több mint ötvenen pedig megsérültek. A hatóságok szerint a terrorcselekmény iszlamista indíttatású volt.
    Nagy-Britanniában a westminsteri támadással együtt tavaly öt terrorcselekményt hajtottak végre, ezeknek 36 halálos áldozatuk volt. 

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány