József napja van. | 2024.03.19

Első világháborús emlékművet avattak Rásonysápberencsen

2018-08-14 18:12:14

Kedden, az első világháborúban elhunyt hősi halottak tiszteletére és emlékére felújított emlékművet, katonai tiszteletadással avattak a Borsod megyei Rásonysápberencsen. Az ünnepi megemlékezés előtt elhangzott, hogy Magyarország kormánya és a Honvédelmi Minisztérium a 2014-2020 közötti éveket az első világháború kiemelt emlékéveivé nyilvánította, a HM Centenáriumi Pályázati Főigazgatósága pályázati forrást biztosít új emlékművek emelésére, a régiek felújítására. 

temetőben található, felújított első világháborús emlékmű gránit tábláira vésték mindazon rásonysápberencsi katonák nevét, akik a Nagy Háborúnak nevezett első világháborúban a hazáért életüket vesztették. Az utókornak feladata emlékezni azokra, akiket az első világégés ragadott el. Apákra, testvérekre, akiket hiába vártak haza, soha többé nem lépték át a családi küszöböt.

Tornaújfalu testvértelepülés polgármestere Koleszár János (b) és volt polgármester, Bodnár Albert koszorúz (A képre kattintva képtár nyílik.)

Katonai tiszteletadás mellett tartott ünnepségen, a megjelenteket Medve Ferenc polgármester köszöntötte.

- Rásonysápberencs számon tartja és szívébe zárta hőseit, akiket soha nem feled el, amit a most felavatott emlékmű is bizonyít - emlékeztet a polgármester, majd megköszönte a kormánynak és a Honvédelmi Minisztériumnak, hogy forrást biztosítottak az első világháborúban elesett hősök emlékének méltó megőrzéséhez.

Medve Ferenc polgármester: ... a rásonysápberencsiek örökre a szívükbe zárták hőseiket! (A képre kattintva képtár nyílik.)

Demeter Zoltán országgyűlési képviselő nevében, Szaniszló János, a Kazincbarcikai Járási Hivatal vezetője mondott ünnepi beszédet.

 - Hősi halottaink áldozatvállalása emlékeztessen mindenkit arra, milyen nagy érték a mindennapok békéje, biztonsága. Az utókor feladata megemlékezni azokról a katonákról, akik a legdrágább kincsüket, az életüket adták a hazáért.  Ezek az emlékművek arra is emlékeztetnek, hogy a sorsfordító napokban hallgassunk a lelkiismeretünkre, tegyük azt, amit a haza megkövetel, oly bátran, önfeláldozóan, ahogy ezek a hősök tették - mondta Szaniszló János. Beszédében kiemelte még, hogy a kormány fontos feladatként kezeli a hősi emlékművek, katonasírok ápolását, felújítását, legyen az itthon vagy külföldön.

Szaniszló János: ..az utókornak kötelessége a hősökre emlékezni! (A képre kattintva képtár nyilik.)

Az avatás folytatásaként, Barna Sándor református lelkész megáldotta az emlékművet, a nyolcvannégy éves Farkas Ferencné, és a most érettségizett Szabó Noémi versben emlékezett meg az elesett katonákról. Az ünnepség végén megkoszorúzták az emlékművet.

A nyolcvannégy éves Farkas Ferencné verset szaval (A képre kattintva képtár nyílik.)

(di)



Képújság
Sajómente Média Alapítvány