József napja van. | 2024.03.19

Koltay András lehet az NKE új rektora

2018-08-14 17:40:00

Koltay András lehet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) új rektora, miután a szenátus és a fenntartói testület is támogatta rektori pályázatát - olvasható az egyetem honlapján.

    Közleményükben felidézték: a vezetői megbízásra irányuló pályázati eljárást június végén írta ki a munkáltató jogokat gyakorló fenntartói testület (FT), miután Patyi András lemondott az NKE vezetéséről. 
    A szenátusi testületi ülésen több kérdés és észrevétel hangzott el a pályázattal kapcsolatban, amelyekre Koltay András részletes válaszokat adott. 
    Szólt arról, hogy "számára nemcsak a történelmi múltja miatt különleges hely a Ludovika és az NKE, hanem az elmúlt években itt tapasztalt hatalmas fejlődés miatt is". 
    A pályázó elmondta, hogy majdani rektorként első számú feladata lesz az egyetem belső szervezetének erősítése, az egyes karok és intézmények közötti együttműködés továbbfejlesztése a meglévő szellemi energiák minél hatékonyabb felhasználása érdekében. 
    Koltay András úgy látja: "a meglévő lehetőségek miatt sem lehet alacsonyabb célt kitűzni az intézmény elé, mint az elitképzés megvalósítása, de nem szabad elszakadni a realitásoktól sem".
    Az NKE vezetői - rektorhelyettesei és dékánjai - felszólalásukban támogatásukról biztosították a pályázót. A szenátus titkos, egyhangú szavazással értékelte a pályázatot, és egyben javasolta a fenntartói testületnek a pályázat elfogadását. 
    A fenntartói testület múlt pénteki ülésén megtárgyalta, és egyetértve a szenátus javaslatával, támogatta Koltay András rektori pályázatát. A döntés alapján a testület kezdeményezte - az oktatásért felelős miniszter útján - a köztársasági elnök felé Koltay András rektori kinevezését. 
    A köztársasági elnök döntése alapján a rektori megbízatás 2018. szeptember elsejétől öt év időtartamra szólhat. 
    Koltay András 2002-ben szerzett jogi diplomát a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, amelynek jelenleg tanszékvezető oktatója. Koltay András fő kutatási területe a szólásszabadság, a médiajog és a személyiségi jog; tagja a médiatanácsnak - olvasható az NKE közleményében.