József napja van. | 2024.03.19

Lengyelországban október 21-én tartják a helyhatósági választások első fordulóját

2018-08-14 17:25:00

Lengyelországban október 21-én tartják a helyhatósági választások első fordulóját - hozta nyilvánosságra Mateusz Morawiecki kormányfő kedden közzétett rendeletében. Ezzel hivatalosan is megkezdődik a választási kampány, és beindul a 2020-ig tartó lengyelországi választási sorozat. 

    A helyhatósági választásokon a háromszintű - községi, járási és vajdasági - lengyel önkormányzati szervek tisztségviselőiről, köztük a polgármesterekről döntenek a szavazók. A második fordulót november 4-én rendezik azokon a településeken, ahol az első fordulóban a polgármesterjelöltek egyike sem szerezte meg a voksok legalább 50 százalékát.
    Lengyelországban legutóbb 2014 novemberében tartottak helyhatósági választásokat. Ezeket eddig négyévente rendezték meg, az idén januárban jóváhagyott törvénymódosítások nyomán viszont a ciklus ezentúl ötéves lesz. 
    Az új előírások szerint polgármesteri tisztségre egy személy legfeljebb egyszer választható újra. Csökken a választókerületek száma, és lefaragják a községi, a járási és a vajdasági közgyűlésekbe egy választókerületben megválasztható képviselők számát is. 
    A kampány hivatalosan a választási időpont meghirdetésének napjával - vagyis kedden - kezdődik, mindazonáltal a lengyelországi pártok már tavasszal megtartották választási programkongresszusaikat, azóta országszerte rendszeres találkozókat szerveznek potenciális választóikkal.
    Az augusztus elején a parlamenten kívüli Demokratikus Baloldali Szövetség (SLD) számára az IBRIS közvélemény-kutató által készített reprezentatív - vajdaságonként ezer-ezer fős mintán végzett - felmérés szerint az országos szinten kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt 12 vajdasági önkormányzatban győzne. A legutóbbi helyhatósági választásokon a PiS a 16 vajdaságból csak négyben szerzett többséget.
    A két legerősebb ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) és a Modern (Nowoczesna) közös listán, Polgári Koalíció (KO) nevű szövetségként indul a választásokon. Az IBRIS felmérése szerint a KO 4 vajdaságban szerezhet többséget.
    A helyhatósági választások a 2020-ig tartó lengyelországi választási folyamat nyitányát képezik. Fontos megmérettetésnek tekintik a jövő év májusában esedékes európai parlamenti, illetve ugyanazon év őszén tartandó lengyel parlamenti választások, valamint a 2020-ban esedékes lengyel elnökválasztás előtt. 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink