József napja van. | 2024.03.19

A második negyedévben 4,1 százalékkal nőtt a román gazdaság

2018-08-14 17:10:00

A második negyedévben a nyers adatok szerint 4,1 százalékkal nőtt a román gazdaság a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte kedden a román országos statisztikai intézet. A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a bővülés 4,2 százalék volt.

    A második negyedévi adat enyhe lassulást jelez az előző negyedévihez képest, hiszen január és március között a kiigazított érték szerint 4,3 százalékkal bővült éves összehasonlításban a román GDP.  
    A második negyedévben a román bruttó hazai termék (GDP) 1,4 százalékkal nőtt az előző három hónaphoz képest. Ez jobb eredményt jelent az első három hónaphoz viszonyítva, amikor a GDP 0,1 százalékkal nőtt a tavalyi év utolsó negyedévéhez mérten.
    Az első fél évben a nyers adatok szerint a román gazdaság 4 százalékkal gyorsult a tavalyi első hat hónaphoz képest, a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a GDP-bővülés 4,2 százalékos volt.
    A román kormány az idén 5,5 százalékos gazdasági növekedésre számít. Az év elején a kormányzat gazdasági prognózissal foglalkozó bizottsága 6 százalék fölötti növekedést is valószínűsített, de már az első negyedévi eredmények alapján visszatértek az eredeti 5,5 százalékos becsléshez. Egyes román elemzők viszont abban is kételkednek, hogy akár az 5,5 százalékos várakozás is teljesíthető-e, figyelembe véve az első féléves adatokat. Az Európai Bizottság 4,5 százalékos román gazdasági növekedést prognosztizált, a Nemzetközi Valutaalap 5,1 százalékos GDP bővülésre számít 2018-ban.