József napja van. | 2024.03.19

Várakozások felett teljesít a magyar gazdaság

2018-08-14 16:55:00

A GDP második negyedévi növekedésének várakozások feletti ütemét emelte ki Balogh László, a Pénzügyminisztérium (PM) helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán kedden, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva.

   A KSH kedden hozta nyilvánosságra, hogy első becslés alapján Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 4,6, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított, kiegyensúlyozott adatok szerint 4,4 százalékkal nőtt az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva.

    A helyettes államtitkár kiemelte, a számok a magyar gazdaság magabiztos, lendületes, kimagasló növekedését mutatják, a korábbi időszak lendülete tovább tart. 
    Balogh László elmondta, a növekedés mögött elsősorban a piaci szolgáltatások állnak, és hozzájárult az ipari termelés emelkedése is. 
    A 4,4 százalékos szezonálisan kiegészített növekedés is kétszerese az európai uniós átlagnak - hangsúlyozta a helyettes államtitkár, kiemelte a hat évre kötött megállapodás 10 százalék feletti reálbér-emelkedést hozott, ez pedig kihat a fogyasztásra.
    Az év hátralévő részében a konvergenciaprogramban jelzett 4,3 százalékos növekedés tartható - tette hozzá.
    A Pénzügyminisztérium MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte, hogy adatok megerősítik, hogy az ország új növekedési fokozatba kapcsolt. A tőkeintenzív növekedési modellre való áttérés - amit többek között a társasági adó 9 százalékra csökkentése is támogat - nemcsak a keresetek felzárkózásához, hanem a beruházások felíveléséhez is egyértelműen hozzájárul - közölte a szaktárca. 
    A 2000-es évek közepén látott gazdasági bővülést az eladósodás finanszírozta, ezzel szemben a mostani fenntartható gazdasági növekedés nem jár az egyensúlyi folyamatok megbomlásával. A Pénzügyminisztérium továbbra is erős konjunktúrával számol, a bizalmi indexek és egyéb gazdasági mutatók is alátámasztják a pozitív várakozásokat - írta közleményében a Pénzügyminisztérium.