Andrea napja van. | 2024.04.18

Iohannis: a Szociáldemokrata Párt lejáratta a kormányzást és a törvényhozást

2018-08-14 09:41:00

Klaus Iohannis szerint a romániai Szociáldemokrata Párt (PSD) az elmúlt másfél évben lejáratta a kormányzást és a törvényhozást, vitatott intézkedéseivel, kaotikus, ésszerűtlen kormányzásával, valamint a bírói és ügyészi hatalom elleni támadásaival felbolydította az országot. 

    A román államfő televíziós nyilatkozatban fejtette ki hétfőn délután álláspontját a román diaszpóra pénteki bukaresti tüntetésén fellángolt erőszakról. Elfogadhatatlannak tartotta, hogy a román karhatalmi erők vétlen emberekre, újságírókra, nőkre és gyermekekre támadtak. 
    Kijelentette: a felelősöket gyorsan azonosítani kell, és meg kell büntetni. "A (tüntetők közé vegyült) huligánokat is, és azokat is, akik nem tudták vagy nem akarták elszigetelni őket" - fogalmazott Iohannis.
    Az államfő nyomatékosította: a tiltakozók nem a pártok mozgósítására, hanem saját elhatározásból, civil elkötelezettségük megnyilvánulásaként vonultak a kormánypalota elé, mert felháborították őket azok a támadások, amelyeket baloldali kormánykoalíció a jogállamiság ellen intézett az elmúlt másfél évben. 
    Iohannis szerint nincsen magyarázat arra, hogy a csendőrség a teljes megmozdulást felszámolta, ahelyett, hogy a tömegben elvegyült erőszakos elemeket semlegesítette volna. Az elnök elítélte a reakciót, és kijelentette: a csendőrség fellépése aránytalan volt az egyes rendbontók cselekedeteihez képest. 
    Sajnálatosnak tartotta, hogy három nappal a rendbontások után egyetlen felelőse sincsen a történteknek. Hozzátette: egyfelől az ügyészségnek kell kivizsgálnia a történteket, emellett a politikai felelősségvállalásra is szükség van.
    "Minden olyan országban, ahol felelős emberek vannak hatalmon, eddig a pillanatig lett volna legalább egy lemondás" - fogalmazott. A kormány azonban úgy tesz, mintha nem hallaná és nem látná az emberek felháborodását. 
    Iohannis szerint a legitim tiltakozás erőszakba torkollása fordulópontot jelent Románia jelenkori történetében, mély társadalmi válságot jelez. "Nem véletlenül azért történt mindez, mert azok, akik meg akarják törni az igazságszolgáltatást és a korrupcióellenes harcot, felforgatásra törekszenek, hogy indokolatlanul gerjesszenek hamis feszültséget a társadalomban?" - tette fel a kérdést az elnök. 
    Megemlítette: a közvélemény-kutatások szerint az emberek több mint 80 százaléka gondolja úgy, hogy Romániában rossz irányba mennek a dolgok, és emberek milliói szolidárisak azokkal, akik az elmúlt napok tüntetésein azt üzenték, hogy megelégelték a rossz kormányzást, a politikusok arroganciáját és a korrupciót. Úgy vélte: a PSD vezetése visszaél a 2016-ban szerzett felhatalmazással, és le akarja téríteni Romániát az európai és euroatlanti útról.
    A PSD tagságához fordulva azt kérte, hogy értsék meg: az emberekért kell kormányozni, nem ellenük. A civil társadalomhoz azzal a felhívással fordult, hogy ne veszítse reményét, maradjon éber és minden törvényes eszközével avatkozzon be az ország irányításába. Az ellenzéket pedig összefogásra szólította fel, mert - mint fogalmazott - a románok érdeke az, hogy akadályozzák meg a jelenlegi parlamenti többség visszaéléseit. 
    Kijelentette: akármilyen erős lenne is a PSD nyomása és propagandája, a románok alapvető érdekeit fogja képviselni, valamint azokét az intézményekét, amelyek a korrupció ellen harcolnak. Egy olyan jogállam fenntartását és szolgálatát ígérte, amelyben az intézmények a törvény alkalmazását, az állampolgárok és az állampolgári jogok védelmét tartják szem előtt. 
    A román diaszpóra pénteki kormányellenes megmozdulásán - a tömegben elvegyülő rendbontók sorozatos provokációira hivatkozva - a csendőrség könnygázt és vízágyút vetett be a sok tízezres tömeg "lecsillapítására", majd erővel kiszorította a tüntetőket a térről.