Andrea napja van. | 2024.04.18

Időjárás-jelentés

2018-08-13 18:38:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    
    A kontinens északnyugati területei fölött ciklonok örvénylenek. Hatásukra arrafelé, valamint a ciklonokhoz tartozó frontok mentén - a Skandináv-félsziget, a Brit-szigetek, valamint Franciaország térségében - gyakran erősen felhős az ég, és több helyen alakul ki eső, záporeső, Franciaországban helyenként zivatar is előfordul. Ugyanakkor szárazföldünk többi részén anticiklon határozza meg az időjárást, általában kevés a felhő, sokat süt a nap, csapadékról csak elvétve érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet Északnyugat-Európában többnyire 15 és 22, másutt általában 27 és 35 fok között alakul, sőt a Pireneusi-félszigeten többfelé 36, 37 fokot is mérnek. Kedd estig a Kárpát-medence fölé eleinte száraz, meleg, majd váltakozó nedvességtartalmú, labilis, kissé hűvösebb levegő érkezik.
    
    Várható időjárás kedd estig
    ---------------------------
    Éjszaka kevés lesz a felhő, csapadék nem valószínű. Kedden nyugaton, északnyugaton megnövekszik a felhőzet, másutt főként az erőteljes gomolyfelhő-képződés lesz jellemző. Többfelé várható zápor, zivatar, néhol felhőszakadás, jégeső is kialakulhat. Éjszakára mérséklődik a légmozgás. Kedden nyugat felől egyre nagyobb területen a délnyugati szél északnyugatira fordul, és megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik.  

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 20 fok között várható, de az Északi-középhegység völgyeiben ennél hűvösebb is lehet. 
    A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden a Dunántúlon 26 és 30, másutt 31 és 35 fok között alakul.