Márk napja van. | 2024.04.25

A 20 évvel ezelőtti omagh-i merénylet áldozataira emlékeztek Észak-Írországban

2018-08-13 12:44:00

Az omagh-i merénylet áldozataira emlékeztek Észak-Írországban vasárnap, a terrorcselekmény huszadik évfordulójának közeledtével.

    A pokolgépes merénylet volt a legvéresebb az észak-írországi felekezeti konfliktusban: 29-en vesztették életüket, 220-an sebesültek meg, de mindmáig nem ítéltek el senkit az ügyben. 
    A hivatalos megemlékezést angol, ír és spanyol nyelven tartották, utóbbit a halálos áldozatok között szereplő két spanyol turista előtt tisztelegve. Az eseményt, amelynek része volt egy ökumenikus szertartás is, a globális terrorizmus áldozatai emlékének is szentelték, és részt vettek rajta a brit, az ír és a spanyol kormány képviselői.
    Az omagh-i merényletet 1998. augusztus 15-én követte el a magát Valódi IRA-nak nevező, fanatikus britellenes csoport, amelynek tagjai jórészt a legnagyobb katolikus milícia, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) soraiból verbuválódtak szembehelyezkedve az észak-írországi megbékélési folyamattal.
    A halálos áldozatok között kilenc gyerek és egy ikrekkel várandós nő is volt.
    A rendkívüli pusztítás egyik fő oka az volt, hogy a terrorcsoport adott ugyan figyelmeztetést a készülő merényletre, de a hatóságok szerint félreértelmezhetően jelölte meg a pokolgép helyét, és a környéket evakuáló biztonsági erők a tömeget éppen a 225 kilogramm robbanóanyagot rejtő gépkocsi felé terelték.
    A BBC tudósítása szerint az idei volt az utolsó hivatalos megemlékezés a merénylet évfordulójáról, a jövőben civil megemlékezéseket tartanak majd.