Auguszta napja van. | 2024.03.29

Másodfokú riasztások felhőszakadás miatt

2018-08-10 19:15:00

Több dunántúli megyében másodfokú riasztást adott ki a felhőszakadás veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek este.

    Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyében a következő órákban az intenzív záporok, zivatarok során rövid idő alatt akár 50 milliméternél is több eső hullhat.
    Baranya, Fejér, Komárom-Esztergom és Somogy megyében szintén a felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést van érvényben.
    Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére a heves zivatarok miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.
    Emellett továbbra is országszerte érvényben vannak a hőség miatt kiadott első és másodfokú figyelmeztetések.
    Mint kifejtették: egy hidegfront hatására északnyugat felől zivatarok kialakulására lehet számítani, amelyek éjszaka a nyugati területek mellett már az ország északi felén is előfordulhatnak. Szombaton a zivatarok egyre inkább egy délnyugat-északkeleti tengely mentén, hozzávetőlegesen a Kaposvár-Salgótarján vonal széles sávjában, fordulhatnak elő.
    A zivatarokhoz felhőszakadás, helyenként 80-90 kilométer/órát meghaladó széllökés és nagyobb szemű jég is társulhat.
    Szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet 16 és 21 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 33 fok között valószínű, keleten lesz a melegebb.