Gedeon napja van. | 2024.03.28

A medvevadászat engedélyezését sürgeti a Hargita megyei önkormányzat

2018-08-07 10:01:00

Az állomány túlszaporodásának megelőzése érdekében újra engedélyezni kellene a medvevadászatot Székelyföldön - jelentette ki a Hargita megyei önkormányzat elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kedden.

    Borboly Csaba hangsúlyozta, hogy az elszaporodó medvék egyre nagyobb veszélyt jelentenek, a környezetvédelmi minisztérium pedig nem védi meg az embereket.
    Hétfőn összehívták a megyei katasztrófavédelmi bizottságot, és azt remélik, hogy ennek nyomán végre megteszi a szükséges intézkedéseket a román kormány - tette hozzá.
    Felidézte: a medvevadászatot 2016-ban tiltották be Romániában, amelynek nyomán háromezerrel nőtt a medvepopuláció. Ez a medvetámadások elszaporodásához, illetve oda vezetett, hogy az állatok lakóházakba, gazdasági épületekbe törnek be élelemért.
    A műsorban elhangzott, hogy a 6800 romániai medve közül ötezer négy erdélyi megyében, Brassó, Hargita, Kovászna és Maros megyében él. Hargita megyében pedig az optimálishoz képest már háromszorosára nőtt a számuk az elmúlt években.