Tivadar napja van. | 2024.04.20

A Székely Nemzeti Múzeum budapesti kiállítása minőségi metszetet nyújt

2018-08-04 09:38:00

Arra törekedtek, hogy a Székely Nemzeti Múzeum anyagáról "minőségi metszetet" mutassanak be Budapesten, hogy felkeltsék azok érdeklődését is, akik nem ismerik az erdélyi művészetet - mondta Szücs György művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgató-helyettese pénteken az M1 aktuális csatornán.

    Szücs Györgyöt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a pesti Vigadóban mutatja be gyűjteményeit augusztus végétől a Székely Nemzeti Múzeum.     Arra a kérdésre, hogy miért nem lehetett látni ezt az anyagot sokáig, a művészettörténész úgy válaszolt: ebben egy tragikus eset is közrejátszott, hiszen 1944-ben, amikor a háború elől próbálták menekíteni, a zalaegerszegi pályaudvaron lebombázták a gyűjtemény jelentős részét, képzőművészeti, néprajzi alkotásokat, valamint régészeti és könyvanyagokat. 
    Jelezte: innen kellett újraépítkezni, és a mostani válogatás, illetve a Székely Nemzeti Múzeum anyaga nem mutatja ezt a hiányt, hiszen a 19. századból Gyárfás Jenő és Barabás Miklós képei éppúgy megtalálhatók benne, mint a Magyarországon is ismert erdélyi képzőművészek alkotásai.
    Szücs György közölte: Mattis Teutsch János, Baász Imre, Szervátiusz Jenő vagy Nagy Imre alkotásai is szerepelnek a kiállításon, amelyen jelzésszerűen román és szász művészeket is bemutatnak.