Csongor napja van. | 2024.04.16

Romániát nem hagyják magára NATO-szövetségesei

2018-08-03 08:29:00

Természetes, hogy Romániát foglalkoztatja az orosz katonai tevékenység a Fekete-tenger, az Azovi-tenger, Ukrajna és Moldova térségében, de Románia nem marad magára ezekkel a növekvő problémákkal szemben - hangoztatta Gavin Williamson brit védelmi miniszter csütörtökön Bukarestben.

    Román kollégájával, Mihai Fiforral közösen tartott sajtóértekezletén Williamson rámutatott: Románia kulcsfontosságú szerepet játszik a NATO-ban, területén ballisztikus rakéták elhárítására szolgáló rendszer működik. A brit védelmi miniszter országa és a NATO szolidaritásáról biztosította vendéglátóját. Megjegyezte: a NATO minden irányból növekvő kihívásokkal szembesül, Nagy Britannia például az Atlanti-óceán északi részén észlelte az orosz tengeralattjárók fokozódó tevékenységét. 
    Fifor Oroszország politikai és katonai "agresszivitásáról" beszélt, úgy vélte: Moszkva "militarizálni" akarja a Fekete-tenger térségét, hibrid taktikával, az úgynevezett "befagyott konfliktusok" felmelegítése révén próbálja destabilizálni a volt szovjet államokat és a szomszédos szövetséges országokat. Ilyen körülmények között a NATO-nak összehangoltan és egységesen kell fellépnie, hogy garantálni tudja a Fekete-tenger térségének biztonságát - hangoztatta a román védelmi miniszter.
    Fifor egy két napja adott interjújában elhangzott, Romániában nagy politikai vihart keltő bakiját kijavítandó csütörtökön is kihangsúlyozta, hogy Romániában nincsenek ballisztikus rakétái az amerikai rakétaelhárító rendszer támaszpontjául szolgáló dél-romániai Deveselun. Elszólása miatt, amely támadó fegyverzet jelenlétére utalt, az ellenzék azonnal lemondását követelte, hiszen azzal azt a vádat támasztotta alá, hogy a Romániába telepített rakétavédelmi rendszer Oroszországot fenyegeti.
    Williamson és Fifor csütörtökön a Fekete-tenger partvidékén található Kogalniceanu legitámaszpontot is felkeresi, ahol májustól augusztus végéig a brit légierő négy Eurofighter Typhoon típusú harci repülőgéppel - a román légierő gépeivel közösen - teljesít járőrszolgálatot a NATO keleti szárnyának légterében.