Emma napja van. | 2024.04.19

Nagy-Britanniában az egyik legnagyobb a nők és a férfiak fizetése közötti különbség Európában

2018-08-03 08:19:22

Nagy-Britanniában az egyik legnagyobb a nők és a férfiak fizetése közötti különbség, parlamenti képviselők csütörtökön sürgették, hogy ne csak a legalább 250 fős, hanem az annál kisebb cégek is kötelesek legyenek nyilvánosságra hozni a bérek közötti különbségeket.

    A brit törvényhozás alsóháza üzleti, energetikai és ipari bizottságának frissen nyilvánosságra hozott jelentésében az áll, hogy egyes cégeknél "obszcén és teljesen elfogadhatatlan" mértékű, esetenként a 40 százalékot is meghaladó a nők és a férfiak javadalmazása közötti különbség a férfiak javára.
    Rachel Reeves, a testület elnöke sürgette, hogy a kisebb vállalkozásoknak ne csak jelentési kötelezettségük legyen, hanem akcióterveket is kelljen készíteniük a fizetésbeli különbségek felszámolására a nemek között, továbbá szolgáljanak magyarázattal arra, hogy miért van eltérés a javadalmazások között.
    A parlamenti bizottság jelentése szerint a vizsgált vállalkozások 13 százalékánál - 1377 cégnél - mutatkoztak 30 százaléknál is nagyobb fizetéskülönbségek a férfiak javára. 
    Rachel Reeves hasznosnak véli a vállalatok jelentési kötelezettségét, ennek révén ugyanis világossá vált, hogy a gazdaság legjobban fizető ágazataiban és ezek legjobban fizető állásaiban a férfiak dominálnak. A politikus szerint a nők és a férfiak közötti fizetésbeli különbségek nem pusztán a méltányosságról szólnak. "Fel kell számolni ezeket a szakadékokat, nemcsak azért, hogy megszűnjön egy hatalmas igazságtalanság, hanem azért is, hogy javítsuk a gazdaság teljesítőképességét" - mondta, hozzátéve, hogy a fizetéskülönbségek arra utalnak, hogy a vállalatok nem aknázzák ki a lakosság felének tehetségét. Sürgette a cégeket, hogy például vezetői szinten is ajánljanak rugalmas munkaidőt.
    Az ellenzék legfőbb parlamenti erejét adó Munkáspárt politikusa rámutatott továbbá arra, hogy a jelentési kötelezettség jelenleg a brit munkavállalók alig felét fedi le. 

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó