Auguszta napja van. | 2024.03.29

Elkezdődött a kerékpárút-hálózat bővítése

2018-08-02 19:35:00

Már javában zajlanak a kazincbarcikai kerékpárút-hálózat bővítésének munkálatai a Pollack Mihály úton, valamint a Tardonai út egyes szakaszain.

A projekt során a Pollack Mihály út mindkét oldalán, az Egressy út és a Mátyás király út közötti szakaszon 500 méter hosszan kiszélesítik a meglévő járdákat, és egyirányú, egymástól elválasztott gyalog- és kerékpárutat alakítanak ki; valamint a Tardonai úton a Május 1. úttól a Gábor Áron úti buszmegállóig pedig 1681 méterrel bővül a bicikliút-hálózat. Ezen szakaszokon zöldsávban, szervizúton, illetve járdával közösen vezetett kétirányú kerékpárút kerül kialakításra. 
 
A tervek szerint további 700 méter hosszan épül majd kerékpárút az Alsóvárosi körúton, illetve az Attila úton az Építők útja és a Tesco körforgalom között.
A fejlesztés célja a munkahelyek, közintézmények, kereskedelmi létesítmények megközelíthetőségének javítása, a biztonságos kerékpározás érdekében a városi kerékpáros hálózat hiányzó szakaszainak megépítése a nagyobb forgalmú belterületi utak mentén, továbbá a térségi kerékpáros hálózat kialakítása Tardona és Sajóivánka irányában.
Tekintettel arra, hogy Kazincbarcikán és környékén a közlekedés egyik gyakori és bevett eszköze a kerékpár, elsődleges célkitűzés a biztonságos közlekedés és a város főbb pontjai elérésének biztosítása a kerékpárosok számára. A település ezirányú elhivatottságát tükrözi az is, hogy Kazincbarcika 2016-ban megkapta a Kerékpáros-barát Település címet.
A Széchenyi 2020-as program keretében megvalósuló „Kazincbarcika és térsége kerékpáros-hálózatának fejlesztése I. ütem” című, TOP-3.1.1-15-BO1-2016-00026 azonosítószámú projekt keretében összesen 292 039 400 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült Kazincbarcika Város Önkormányzata – köszönhetően az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Kormány által biztosított pályázati forrásnak.
A kivitelezés során előforduló kényelmetlenségekért köszönjük a városrész lakóinak eddigi türelmét, valamint az együttműködését.