Csongor napja van. | 2024.04.16

Izraeli légicsapás végzett az Iszlám Állam merényletre készülő fegyvereseivel a Golán-fennsíkon

2018-08-02 18:50:00

Izrael megölte az Iszlám Állam merényletre készülő hét fegyveresét a szíriai Golán-fennsíkon végrehajtott légicsapással - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet csütörtökön.

    Az izraeli légierő szerda éjjel hajtotta végre a támadást az Iszlám Állam fegyveresei ellen a Golán-fennsík szíriai oldalán, kétszáz méterre az izraeli-szíriai határtól. 
    Reggel, a terep átfésülésekor találták meg a holttesteket, mellettük a kalasnyikovokat, gránátokat és valószínűleg robbanóöveket a légicsapás helyszínén.     
    Az al-Arabija tévétársaság jelentése szerint ugyanebben az időben Jordánia hadserege is támadást intézett az Iszlám Államnak a jordániai határához közeledő harcosaira.
    Az Interfax orosz hírügynökség közlése szerint az orosz katonai rendőrség egységei nyolc ellenőrző pontot létesítettek a Golán-fennsíkon az Izrael és Szíria közötti demarkációs zónában, hogy megakadályozzák az esetleges összetűzéseket.
    "Bassár el-Aszad szíriai elnök hadserege ezekben a napokban fejezi be a Golán-fennsík szíriai részének elfoglalását, és elkezdte a fennsík déli területének visszaszerzését az Iszlám Államtól, ezért az Iszlám Állam harcosainak szétszóródását látjuk a Jarmuk völgyében a határ mellett. Így vettük észre a terroristák mozgását"- közölte az izraeli hadsereg szóvivője. 
    "Úgy véljük, hogy a fegyveresek az Iszlám Államhoz tartoztak, és Aszad elől menekültek. Nem okozott meglepetést az esemény. A hírszerzésünk figyeli ezt a területet, és készen áll. Nem ismerjük egyértelműen szándékaikat, de a határkerítés felé törekedtek. Az incidens során nem kerültek veszélybe izraeli települések vagy katonai erőink" - tette hozzá. 
    A ynet értesülései szerint egy, mintegy háromszáz fős egység még nem adta meg magát a szíriai kormányerőknek ezen a területen, amelynek többi részein Aszad már visszaszerezte az ellenőrzést. 
    Csütörtökön Avigdor Liberman védelmi miniszter az izraeli légvédelem északi támaszpontjára látogatott. "Véleményünk szerint visszatértünk a polgárháború előtti helyzethez, ismét van vitathatatlan felelős és központi hatalom Szíriában" - jelentette ki Liberman. 
    Az izraeli védelmi miniszter hangsúlyosan utalt Jeruzsálem be nem avatkozási politikájára a szíriai belügyekbe, s ennek feltételeként határozta meg az 1974-es tűzszüneti vonalak további tiszteletben tartását.