Gedeon napja van. | 2024.03.28

Roma élet menetét tartanak augusztus elején

2018-07-30 19:10:00

Roma élet menetét tartanak augusztus elsején és másodikán, a roma holokauszt emléknapja alkalmából - tájékoztatta a programot szervező Élet Menete Alapítvány hétfőn az MTI-t.

    Az ország több pontjáról érkező 45 roma fiatal először Budapesten, a Nehru-parton lévő Roma Holokauszt Emlékműnél tart megemlékezést. Másnap Auschwitz-Birkenauba utaznak, és háromszáz külföldi diákkal együtt róják le kegyeletüket azok emléke előtt, akiket roma származásuk miatt haláltáborokban gyilkoltak meg vagy munkaszolgálat közben vesztették életüket.
    A második világháborúban a romák körében is végrehajtottak etnikai tisztogatást, ám mivel sokukat nyilvántartásba vétel nélkül gyilkolták meg, a koncentrációs táborokba hurcolásuk és kivégzésük sokáig ismeretlen maradt a közvélemény előtt - olvasható a közleményben.
    Hozzátették: az alapítvány tervei szerint az idén első alkalommal megszervezett Roma élet menetét évente megtartják.
    A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ több országában arról, hogy 1944. augusztus 3-ára virradóra több mint háromezer cigány embert gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban SS-katonák. A nácik összesen mintegy félmillió romát gyilkoltak meg, közülük 23 ezren haltak meg Auschwitzban, sokan orvosi kísérletek áldozataként.