Auguszta napja van. | 2024.03.29

Vérdíjat tűzött ki egy drogkereső kutya fejére Kolumbia legerősebb bűnszervezete

2018-07-27 17:28:00

Kétszáz millió kolumbiai peso (19,2 millió forint) vérdíjat tűzött ki egy drogkereső kutya fejére Kolumbia legerősebb bűnszervezete, a Los Urabenos, mert a német juhászkutya csaknem tíz tonnányi kokaintól szabadította meg a drogcsempész bandát.

    A kolumbiai rendőrség kábítószer-ellenes osztályának tagjaként dolgozó Sombra (Árnyék) nevű szuka, aki rekordmennyiségű kábítószert szagolt ki eddigi pályafutása során, a fenyegetés hatására a Bogotában lévő nemzetközi repülőtéren folytatja tovább a munkát - írta a BBC News.
    A repülőtér biztonságosabb terep számára, mivel a bűnszervezet közvetlen befolyása alá tartozó területeken kívül esik, ugyanakkor a kábítószer-ellenes egység nem kockáztat: Sombrát a szokásos társán kívül még több másik rendőr is kísérni fogja munka közben.
    A hatéves kutya korábban kikötővárosokban dolgozott, köztük Turbóban, ahonnan több tonnányi kokaint csempésznek motorcsónakokkal és esetenként tengeralattjáróval Közép-Amerikán és Mexikón át az Egyesült Államokba.
    Sombra 5,3 tonnányi kokaint szagolt ki Turbóban és nemrég újabb 4 tonnányi, autóba rejtett kábítószert füleltek le a hatóságok a segítségével.
    A helyi drogkereskedelem nagy részét a Los Urabenos irányítja. A banda vezetője, Dairo Antonio Úsuga, akit Otonielként is ismernek, egyike Kolumbia legkeresettebb bűnözőinek.
    A bűnszervezettől nem szokatlan, hogy pénzt ajánlj fel az útjában állók eltűntetéséért. Hat évvel ezelőtt, 2012-ben a rendőrök olyan röplapokat találtak a banda aláírásával, amelyek 500 dollár (139 ezer forint) jutalmat ígértek bárkinek, aki megöl egy rendőrtisztet.
    A Sombráért kínált busás összeg azt jelzi, hogy a kutya által okozott anyagi veszteség rendkívül rosszul érintette a bandát. A szuka kölyökkora óta van a rendőrség kábítószer-ellenes osztályánál és eddig 245 gyanúsított letartóztatásához járult hozzá remek szaglásával.