Emma napja van. | 2024.04.19

Időjárás-jelentés

2018-07-25 19:12:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    
    Európa keleti felén mozgalmasabb az időjárás. Egy, a Fekete-tenger feletti középponttal megrekedt ciklon a Balkán-félsziget nagyobb részén, Ukrajnában és a Kelet-európai-síkságon felhős, zivataros időt okoz, egy-egy hevesebb gócból nagyobb jégesőről is érkeztek hírek, ennek ellenére a hőmérséklet nem csökkent jelentősen. A hosszú idő óta egy helyben veszteglő anticiklon miatt Skandinávia és a Brit-szigetek keleti részein még mindig szokatlanul meleg van, a nyugati partvidékekre azonban egy hosszú frontrendszer már enyhülést hozott. Franciaországban, Spanyolországban és a Földközi-tenger vidékén sokat süt a nap, jellemzően 30-35 fokig melegszik fel a levegő, a szárazság viszont segítheti az Attikán tomboló tüzek terjedését. A Kárpát-medence csütörtök estig az említett légköri képződmények közös áramlási rendszerében helyezkedik el, kissé melegebbé és labilisabbá válik a levegő.

    
    Várható időjárás az ország területén csütörtök estig
    ----------------------------------------------------

    A sok napsütés mellett szerdán elsősorban a Dunától keletre, majd - a csaknem mindenhol derült éjszaka után - csütörtökön már sokfelé erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés. Szerda délután az ország keleti felén helyenként, estefelé esetleg az Alpokalján, csütörtökön napközben viszont a Dunántúlon is kialakulhat elszórtan zápor, zivatar. Az északi szél a Duna-Tisza közén mérsékelt, máshol általában élénk lesz, de zivatarok környezetében, valamint szerdán a Bodrogközben viharos lökések is lehetnek.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 21 fok között alakul, de a hidegre érzékeny északi völgyekben ennél pár fokkal hűvösebb is lehet.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 27 és 32 fok között várható.