Emma napja van. | 2024.04.19

HPV-oltással kezelték egy 97 éves nő laphámsejtes karcinómáját

2018-07-25 17:45:00

A 9 komponensű humán papillomavírus elleni oltás kezelési megoldás lehet laphámsejtes karcinómában (SCC) szenvedő betegek esetében, amikor nem lehet sebészeti beavatkozást alkalmazni - derült ki a JAMA Deramtology tudományos folyóiratban közzétett esetismertető jelentésből.

    A Miami Egyetem rákközpontjának orvosai egy 97 éves laphámsejtes karcinmás nő betegnél próbálkoztak az újfajta terápiával, a Gardasil nevű 9 komponensű HPV-vakcinát fecskendezték be a daganatba. A kezelés nyomán valamennyi daganat teljesen és gyorsan eltűnt - olvasható a medicalypress.com orvostudományi honlapon.
    Anna Nichols orvos először két adag oltóanyagot adott be a beteg karjába. Hetekkel később újabb adagokat, ezúttal már közvetlenül a daganatba fecskendezve. A kezelést négyszer végezték el egy 11 hónapos időszak alatt. Alig egy évvel az után, hogy az első vakcinát bejuttatták a daganatba, az összes kezelt daganat eltűnt. Sőt egy kétéves kezelési időszak után nem újult ki a bőrrák.
    "Meglepődtünk azon, hogy a beteg valamennyi daganata visszafejlődött, még olyanok is, amelyekbe közvetlenül nem juttattunk HPV-vakcinát. Ilyen kezelésről még soha senki nem számolt be" - hangoztatta Nichols. 
    Az orvos hangsúlyozta, hogy számos kérdés megválaszolatlan maradt, és több kutatást terveznek annak megerősítésére, hogy az oltóanyag hatékony a laphámsejtes karcinoma ellen. 
    Az sem világos, hogy hasonlóan hatékonynak bizonyul-e a bőrrák más típusai ellen - tette hozzá.
    Annak a véleményének adott azonban hangot, hogy mérlegelni kell, hogy a HPV-oltás gondosan kiválasztott betegek esetében kezelési mód lehet, ha korlátozottak a hagyományos gyógymódok.
    A humán papillomavírus (HPV vagy Human Papillomavirus) egy DNS-víruscsoport, amely a bőrön és a nyálkahártyákon okoz elváltozásokat. A kutatók már több mint 170 humán papillomavírus-típust azonosítottak. Egyik csoportjuk csak jóindulatú hámelváltozást okoz, egy másik viszont rák előtti állapotot és rosszindulatú daganatok kialakulását segítheti elő. A HPV okozta bőrfertőzések igen gyakoriak, a nem rákos jellegű sejtburjánzások a szemölcsök. A HPV-fertőzés a világ egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegsége. Két oltás is létezik ellene, amelyeket a HPV néhány fajtája ellen fejlesztettek ki.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó