Emma napja van. | 2024.04.19

Potápi: közös siker a Minority SafePack

2018-07-25 17:17:00

Közös siker a Minority SafePack, a nemzeti kisebbségvédelmi polgári kezdeményezés - mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár szerdán a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor panelbeszélgetésén. Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke arról beszélt: több mint 1 millió 121 ezer hitelesített aláírás van.

    Az államtitkár kiemelte: mindez nem valósulhatott volna meg a FUEN és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nélkül, valamint a magyar szervezetek, pártok, az európai magyar szervezetek, így a Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek (NYEOSZ) támogatása nélkül.
    A kezdeményezés keretében nem várt magas számban gyűltek össze az aláírások - mutatott rá az államtitkár. 
    Vincze Loránt, a FUEN elnöke arról beszélt, hogy az Európai Unióban európai kisebbségvédelem mint olyan nem létezik, és soha nem foglalkoztak kisebbségvédelemmel, noha az őshonos kisebbségek teszik sokszínűvé az uniót.
    Felidézte: 2017 áprilisában kezdődött az aláírások gyűjtése, amely hatalmas győzelemmel zárult, bizonyították, hogy van igény erre az ügyre.
    Közlése szerint jelen pillanatban 1 millió 121 ezer 90 hitelesített aláírás van, 27 államból. Kiemelte, hogy a magyar közösségek támogatása rendkívül fontos volt, Európa számára azt üzenték, össze lehet gyűjteni az aláírásokat. Szavai szerint a magyar közösségek tapasztalják meg leginkább, milyen olyan kisebbségi sorban élni, ahol folyamatosak a sérelmek, s a többséggel beszűkült a párbeszéd lehetősége. 
    A neheze azonban még hátra van - hívta fel a figyelmet, hozzátéve: az Európai Bizottságnál az aláírásokat regisztrálni kell, erre határidő nincs. Megjegyezte: a mostani bizottságtól meglehetősen negatívak a jelzések, de ennek ellenére szeretnének egyeztetni. Ha a találkozó nem jön létre, vagy nem pozitív kimenetelű, akkor nem nyújtják be egyelőre az aláírásokat, hanem megvárják a vélhetőleg új összetételű Európai Parlament megalakulását. A cél az európai jogi keretrendszer megteremtése, s ehhez a Minority SafePack eszköz. Kitért arra is: Nyugat-Európában kicsit elkényelmesedtek a kisebbségek, szervezeteik elfogadták a helyzetüket, kimúlt belőlük a politikai aktivítás. 
    Berényi József, a felvidéki Magyar Közösség Pártja elnökségi tagja kiemelte: a rendszerváltás óta ez a második legtöbb összegyűjtött aláírás a részükről, elérték a közel 69 ezret. Szerinte a kezdeményezés megmutatta, hogy mely közösségek szervezettek igazán. A Most-Híd alakulat ugyanakkor nemhogy nem segített, de még támadta is az akciót - jegyezte meg.
    Bodor László, az RMDSZ ügyvezető alelnöke hozzátette: nagy lendülettel csinálták végig az aláírásgyűjtő kampányt, s olyan löketet sikerült adni az európai kisebbségvédelmi mozgalomnak, amely újra lángra gyújtotta azt. Pozitívan nyilatkozott a román állam hozzáállásáról az aláírások vizsgálatánál, teljesítették azt a kérést, hogy ebből ne csináljanak politikai ügyet. Azt szeretnék, ha a kisebbségi kérdés nem egy tagállami kompetencia lenne, foglalkozzanak vele uniós szinten - jelezte. Szintén hasonlóan foglalt állást Komlóssy József, a FUEN volt alelnöke.
    Tárnok Balázs, a Rákóczi Szövetség alelnöke szintén össznemzeti ügynek nevezte a Minority SafePacket, amelynek politikai támogatottsága is megkérdőjelezhetetlen volt Magyarországon. Januártól gyűjtötték az aláírásokat, s három hónap alatt 650 ezer támogató aláírást gyűjtöttek össze, ebből 390 ezret papíralapon. Hozzátette: széleskörű nemzeti összefogás jött létre, rengeteg szervezet, egyházak, különböző kis közösségek segítettek, s a kulcs minden esetben a szolidaritás volt.
    Erdélyi Rudolf Zalán, a Bethlen Gábor Alapkezelő vezérigazgatója a panelbeszélgetés előtt úgy fogalmazott: nem az a magyar, akinek a nagyszülei magyarok, hanem akinek az unokái is azok lesznek. Ez a gondolat vezérli őket, határozza meg az alapkezelő munkáját - mutatott rá.
    Kiemelte, hogy 2010 óta a nemzetpolitikai források megtízszereződtek, mostanra elérik a 100 milliárdos nagyságrendet. Fontos, hogy ne csak az emlékezetpolitikában legyenek erősek, hanem a jövőt építsék - hangsúlyozta, s kitért arra is, hogy a megnövekedett feladatokhoz meg kellett erősíteni az apparátusukat. Jelezte: a Magyar Állandó Értekezlet iránymutatásai alapján hamarabb írták ki a pályázatokat, s nagyjából 90 százalékos finanszírozáson állnák, azaz lassan már minden pályázóhoz megérkeztek a források. A legtöbb pályázat Erdélyből érkezik - tette hozzá a vezérigazgató.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó