Gedeon napja van. | 2024.03.28

Megkezdődött a csabagyöngye szüretelése

2018-07-24 19:39:00

Megkezdték a legkorábbi érésű szőlőfajta, a csabagyöngye szüretelését kedden Ordacsehiben, ezzel a megszokottnál mintegy tíz nappal korábban megkezdődött a szüret Magyarországon és egész Európában is - közölte a Varga Pincészet Kft. az MTI-vel kedden.

    A szüret minden évben a Balatonboglári borvidéken kezdődik el a csabagyöngyével, amiből Európa első újbora készül, és amely már augusztus második felében a polcokra kerülhet.
    Varga Máté, a pincészet ügyvezetője a közleményben kifejtette: az idén minden korábbinál előbb indult a virágzás, így az ország több borvidékén nagy termésre van kilátás, és a korábbi években megszokottnál mintegy tíz nappal előbb kezdődhetett a szüret.
    A közlemény szerint Ordacsehiben várhatóan összesen 350 ezer kilogramm szőlőt szüretelnek 38 hektárról, amit több mint 60 termelőtől vásárol meg a pincészet.
    A kft. 1993-ban alakult. A 200 hektárnyi szőlőültetvényéből 125 hektár található Badacsony környékén, 20 hektár Balatonaligán, 55 az Egri borvidéken. A vállalkozás feldolgozó üzemmel rendelkezik a Badacsonyi, az Egri és a Tokaj-hegyaljai borvidéken is. A 186 alkalmazottat foglalkoztató cég tavalyi árbevétele 4,6 milliárd forint volt.
    Több mint egy évtizede a pincészet értékesíti Magyarországon a legtöbb palackos bort, 2017-ben 15,5 milliót.