Emma napja van. | 2024.04.19

Átmeneti kompromisszumok születhetnek Donald Trump és Jean-Claude Juncker találkozóján

2018-07-24 14:42:00

Magyarics Tamás Amerika-szakértő szerint valódi megállapodás helyett inkább átmeneti kompromisszumok születhetnek Donald Trump amerikai elnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerdai találkozóján.

    Magyarics Tamás a Kossuth rádió 180 perc című műsorában kedden úgy vélekedett, a valódi megállapodást azért is nehéz elképzelni, mert mindkét oldalnak megvannak az ütőkártyái.
    Az európai autók és autóalkatrészek importjára kiszabandó amerikai védővámok kérdésével kapcsolatban azt mondta, több autóipari cég vezetője látogatást tett az amerikai kereskedelmi minisztériumban, ahol arra jutottak, ha bevezetik ezeket a vámokat, minden autó ára körülbelül 500-6800 dollárral nő.
    A szakértő szerint ez azt jelenti, hogy akár hétszázezer ember is elveszítheti a munkahelyét.
    Az amerikai elnök ezzel szemben azzal kalkulál, ha bevezetik a védővámokat, az amerikai autóipar több embert fog foglalkoztatni - tette hozzá.
    Megjegyezte, arra az esetre, ha Jean-Claude Junckernek nem sikerül elérnie, hogy az amerikai elnök változtasson álláspontján, a brüsszeli testület előkészít egy listát azon termékekről, amelyeket ellenintézkedésként büntetővámokkal sújtana. Ebben az esetben akár vámháború is kialakulhat - fűzte hozzá Magyarics Tamás.
    A szakértő beszélt arról is, hogy a találkozón az autóipar mellett az orosz gáz Németországba exportálása is szerepet kap majd, valamint a dízelbotrány miatti büntetésekről is szó eshet.
    Donald Trump májusban utasította a kormányzat illetékeseit, hogy az acélra és az alumíniumra nemzetbiztonsági okra hivatkozva kivetett védővámok mintájára vizsgálják meg, veszélyezteti-e a személygépkocsik importja országa biztonságát. Az Európai Unió (EU) autóiparát így 25 százalékos vám fenyegeti az amerikai piacon, amelyre az uniós tagállamok közül Németország szállítja a legtöbb autót. Tavaly az EU 50 milliárd euró értékben exportált gépjárműveket és autóalkatrészeket az Egyesült Államokba.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó