Auguszta napja van. | 2024.03.29

OH: fellebbezés helyett közigazgatási perben kérhető jogorvoslat a besorolási döntés ellen

2018-07-24 12:15:00

Fellebbezés helyett közigazgatási pert kell indítania annak a felsőoktatásba jelentkezőnek, aki szerint az Oktatási Hivatal (OH)  besorolási döntése jogsértő - közölte a hivatal kedden az MTI-vel.

    A közleményben azt írták, a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011-es törvény idén január 1-jén hatályba lépett módosított rendelkezései szerint a közigazgatási per a felsőoktatási felvételi eljárásban hozott besorolási döntés közlésétől számított harminc napon belül indítható el. 
    A keresetlevelet a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnak címezve, de az Oktatási Hivatalhoz elküldve kell benyújtani Ügyfélkapun keresztül elektronikusan vagy Ügyfélkapu hiányában papíralapon - három példányban - a 1380 Budapest, Pf. 1190 postacímen.
    Ügyfélkapuval rendelkező jelentkezők a www.oktatas.hu honlapon található perkapun keresztül, az ott megadott űrlap kitöltésével is élhetnek a jogorvoslat lehetőségével. Ügyfélkapuval nem rendelkezők a www.felvi.hu honlapon a Kérvénytár menüpontból letölthető formanyomtatvány segítségével készíthetik el kereseti kérelmüket - olvasható a közleményben.
    Kiemelték, hogy a korábbi eljárástól eltérően a jogorvoslati kérelem elbírálási határideje - a bírósági eljárás miatt - várhatóan meghosszabbodik. Az OH ezért azt javasolja, hogy keresetet - számolva a pervesztesség esetén fizetendő perköltséggel is - alapos megfontolást követően nyújtsanak be az érintettek.
    A 2018. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás ponthatárait szerdán este nyolc órakor hirdetik ki. Az Oktatási Hivatal az eljárást lezáró, úgynevezett besorolási döntésben állapítja meg, hogy a jelentkező a felvételi jelentkezési kérelmében megjelölt és rangsorolt képzések közül melyiken érte el a felvételhez szükséges ponthatárt.